Carex riparia

Carex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carex riparia, ook wel bekend als de oeverzegge, is een sierlijke grassoort die voornamelijk groeit langs oevers van waterlopen en vijvers. De plant heeft lange, smalle bladeren die een groene kleur hebben en een licht gebogen vorm hebben. Carex riparia kan goed gedijen in vochtige en drassige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. In de zomer produceert de plant kleine bloemen die in aarvormige bloeiwijzen aan de plant hangen. Carex riparia is een populaire keuze voor tuinen met waterpartijen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en makkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Carex riparia behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar. Het is een groenblijvende plant die het hele jaar door kleur en structuur toevoegt aan de tuin.

  Carex riparia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen in strenge winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in vochtige bodems. Snoei indien nodig alleen droge of oude bladeren in het voorjaar.

  Carex riparia heeft een compacte groei en heeft daarom niet veel ruimte nodig in de tuin. Een plek van ongeveer 30-40 cm breed is voldoende om de plant goed te laten groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige omstandigheden. De zode-achtige groeiwijze zorgt ervoor dat de plant ook goed kan groeien in de schaduw.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 2-3 keer per week. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging voor biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit doordat het water- en moerasplanten aantrekt. Het biedt een schuilplaats en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het verrijkt de bodem met organisch materiaallees.

  Carex riparia bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan goed gedijen in zowel de volle zon als in de halfschaduw. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Overmatige blootstelling aan de volle zon kan uitdroging veroorzaken, dus regelmatig water geven is belangrijk.

  Ja, de zaden van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gegeten. Het wordt echter niet aangeraden om grote hoeveelheden te consumeren. Het is belangrijk om zeker te weten dat de plant correct geïdentificeerd is voordat je ervan eet.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door zijn dichte groei en fijne bladeren. Dit maakt hem ideaal voor het creëren van een rustige en serene omgeving in de tuin.

 • Het beste moment om deze plant te snoeien is in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde bladeren door ze dicht bij de basis af te knippen. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om ziektes te voorkomen.

  Deze plant groeit het best in vochthoudende potgrond die goed doorlatend is. Het is belangrijk dat de potgrond niet te droog of te nat is om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik bij voorkeur potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten.

  Carex riparia gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond met een goede drainage. De bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn met voldoende organisch materiaal. Zorg voor regelmatige bemesting en watergift voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best op een vochtige standplaats, bij voorkeur in de buurt van water. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te droog wordt. Plaats de plant op een plek in de halfschaduw voor optimale groei.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens de winter door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. In extreme kou kunnen extra beschermingsmaatregelen nodig zijn, zoals het gebruik van een beschermhoes of het verplaatsen van de plant naar een beschutte plek. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en niet uitdroogt tijdens de winterperiode.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden. Knip de plant in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen in normale tuingrond. Een keer per jaar bemesten in het voorjaar met organische meststof is voldoende. Let op dat de plant niet te veel kunstmest krijgt, dit kan schadelijk zijn.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken voor deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren als mulch. Breng een laag mulch aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stengels of bladeren wordt samengeperst.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, zure bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of zure meststoffen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u preventief werken door regelmatig de plant te inspecteren en eventueel aangetaste delen te verwijderen. Mocht het ongedierte toch een plaag vormen, dan kunt u overwegen om een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken.

 • Omschrijving

  Carex riparia, ook wel bekend als de oeverzegge, is een sierlijke grassoort die voornamelijk groeit langs oevers van waterlopen en vijvers. De plant heeft lange, smalle bladeren die een groene kleur hebben en een licht gebogen vorm hebben. Carex riparia kan goed gedijen in vochtige en drassige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. In de zomer produceert de plant kleine bloemen die in aarvormige bloeiwijzen aan de plant hangen. Carex riparia is een populaire keuze voor tuinen met waterpartijen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en makkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.