Carlina acaulis simplex

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fra Carlina acaulis simplex, også kendt som tidsel, er en flerårig plante med en iøjnefaldende blomsterhoved. Planten har tykke, kødfulde blade, der er piggede i kanterne og har en sølvfarvet farve. Carlina acaulis simplexs blomsterhoveder er sfæriske og kan have forskellige nuancer af gult. Denne plante vokser helst på solrige, tørre steder i kalkrig jord. Carlina acaulis simplex tiltrækker sommerfugle og bier og kan være en ægte blikfang i en blomsterhave.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Planten er ikke stedsegrøn og mister sine blade om vinteren. Det er en flerårig plante, der blomstrer primært om foråret og sommeren. Det anbefales at beskære planten tilbage om efteråret.

  Planten er hårdfør ned til omkring -25 grader Celsius. Det er en stærk plante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer. Det er ikke nødvendigt at give ekstra beskyttelse i vintermånederne.

  Ja, planten er generelt nem at vedligeholde og kræver lidt pleje. Det er en stærk plante, der trives godt under de fleste haveforhold. Regelmæssig vanding og beskæring er tilstrækkeligt for en sund vækst.

  Denne plante har brug for cirka 30 til 40 centimeter plads omkring sig for at kunne vokse ordentligt. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med lys og luft og har tilstrækkelig afstand til andre planter. Tag også højde for plantens højde og bredde, når du vælger plantelokation.

  Planten vokser bedst på et solrigt sted med tilstrækkeligt lys. Selvom den også kan vokse i skyggen, vil væksten være mindre optimal. Det foretrækkes at placere planten i en solrig omgivelse for en sund vækst.

  Haveplanter har generelt brug for vand en gang om ugen i sommerperioden. I vinterperioden kan frekvensen nedsættes til en gang hver anden uge. Sørg for, at jorden tørrer ud mellem vandingerne for at undgå rodødelæggelse.

  Ja, denne plante er ofte attraktiv for sommerfugle og bier på grund af nektaren, den producerer. Det kan hjælpe med at fremme bestøvning i haven. Det er et smukt tilføjelse til en sommerfuglehage eller biehave.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, da den producerer blomster, der tiltrækker insekter og giver føde til bier og sommerfugle. Derudover kan den fungere som skjulested for små dyr og bidrage til en sund økologisk balance i haven.

  Planten blomstrer normalt i månederne maj til september. Blomstringen kan vare cirka 4 til 6 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og trives godt i et solrigt miljø. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i varme perioder. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå udtørring.

  Nej, Carlina acaulis simplex er ikke spiselig. Det er en dekorativ haveplante, der primært dyrkes for sine iøjnefaldende blomster. At indtage denne plante kan føre til helbredsproblemer.

  Ja, Carlina acaulis simplex har egenskaben til at dæmpe lyd og kan have en positiv indvirkning på akustikken i en have eller udendørs rum. Den tætte løvskærm og plantens struktur hjælper med at absorbere og reducere lydbølger. Den kan derfor betragtes som en lyddæmpende plante.

 • Det er ikke nødvendigt at beskære denne plante, da den ikke kræver specifik beskæring for at vokse. Eventuelle visne blade og blomsterstilke kan fjernes for at få planten til at se pæn ud. Det bedste tidspunkt at beskære er om foråret eller efter blomstringen.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke for våd. Vand planten ved roden og undgå kontakt med bladene for at forhindre skimmelsvækst.

  For denne plante er det vigtigt at bruge god dræningspotter. Vælg en pottemuld, der er specifikt egnet til haveplanter. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd.

  Planten trives bedst i veldrænet jord med en gennemsnitlig til lav frugtbarhed. Det er vigtigt, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rodødsel. En sandet eller let humusholdig jord anbefales til optimal vækst.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering med veldrænet jord. Sørg for, at planten ikke står for længe i skyggen for at fremme optimal vækst og blomstring. Beskyt planten mod hård vind for at undgå beskadigelse af bladene.

  For at beskytte Carlina acaulis simplex mod vinterforhold anbefales det at lægge et tykt lag muld omkring plantens base. Derudover kan en beskyttelsespose eller jutesæk bruges til at beskytte planten mod frost. Sørg også for, at jorden er veldrænet for at forhindre, at rødderne beskadiges af frost.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i veldrænet jord. Beskær eventuelt visne blomsterhoveder om efteråret. Beskyt planten om vinteren mod overskydende fugtighed.

  Have brug for gødning for at opnå optimal vækst og blomstring. Det anbefales at tilføje organisk gødning såsom kompost om foråret og at gøde med en afbalanceret gødning i vækstsæsonen. Overgødning bør undgås for at forhindre skader på planten.

  Mulch er gavnlig for haveplanter, da det hjælper med at holde på fugt, reducere ukrudtsvækst og regulere jordtemperaturen. Det kan laves af materialer som bark, blade eller kompost. Det påføres omkring plantens base for at beskytte og nære den.

  Denne plante trives bedst i en jord med en neutral til let sur pH-værdi (6-7). Det er vigtigt, at jorden er veldrænet for at undgå rodskade. Tørvejord eller en blanding af sand og ler er ideel til denne plantesort.

  Biologisk bekæmpelse af skadedyr kan anvendes, såsom brugen af mariehøns til at bekæmpe bladlus. Derudover kan naturlige fjender som snyltehvepse hjælpe med at kontrollere uønskede insekter. At regelmæssigt kontrollere planten for tegn på angreb og behandle dem i tide kan bidrage til en sund vækst og blomstring.

 • Beskrivelse

  Fra Carlina acaulis simplex, også kendt som tidsel, er en flerårig plante med en iøjnefaldende blomsterhoved. Planten har tykke, kødfulde blade, der er piggede i kanterne og har en sølvfarvet farve. Carlina acaulis simplexs blomsterhoveder er sfæriske og kan have forskellige nuancer af gult. Denne plante vokser helst på solrige, tørre steder i kalkrig jord. Carlina acaulis simplex tiltrækker sommerfugle og bier og kan være en ægte blikfang i en blomsterhave.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.