Catananche caerulea 'Major'

Catananche caerulea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Catananche caerulea 'Major' is een meerjarige plant met opvallende blauwe bloemen die lijken op stervormige paarse margrieten. De bloemen hebben een lange bloeiperiode en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. Het blad van de plant is smal en grijsgroen van kleur. Catananche caerulea 'Major' is een mooie toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de winter verdorren en vervolgens weer terugkomen in het voorjaar. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw zal groeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant voor de zekerheid te beschermen bij strenge vorst. Catananche caerulea 'Major' kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinen. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  Catananche caerulea 'Major' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om concurrentie te voorkomen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de volle schaduw kan de groei worden belemmerd en kan de plant minder goed bloeien. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor optimale groei.

  De plant heeft wekelijks gemiddeld 1 tot 2 keer water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te langdurig in water staan. Houd de bodemgesteldheid en de omgevingstemperatuur in de gaten om de waterbehoefte van de plant te bepalen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die deze insecten aantrekt.

  Ja, de plant trekt bijen en vlinders aan, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Ook kan de plant dienen als schuilplaats voor kleine dieren en insecten. Het is een mooie toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloei duurt ongeveer 8 tot 12 weken.

  Ja, Catananche caerulea 'Major' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is een plant die weinig zorg nodig heeft en goed groeit in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant Catananche caerulea 'Major' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen vanwege de mooie blauwe bloemen. Het consumeren van deze plant kan tot gezondheidsproblemen leiden.

  Ja, de bladeren en stengels van deze plant kunnen geluid absorberen en dempen. Dit maakt het een geschikte keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in een tuin of buitenruimte.

 • De plant kan na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm en de bloeikracht te behouden. Verwijder eventuele uitgebloeide bloemen en dun de plant indien nodig uit om lucht en licht door te laten dringen. Het is ook mogelijk om de plant in het voorjaar licht te snoeien om de groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de plant in drassige grond staat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in een bodem met een gemiddelde tot lage zuurgraad.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en overmatige regenval. De plant kan goed groeien in zowel borders als rotstuinen.

  Het is raadzaam om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Een laag van bladeren of stro kan helpen om de plant te beschermen tegen mogelijke vorstschade. Daarnaast is het belangrijk om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen om hem te beschermen tegen de koude wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Eventueel kan de plant in het voorjaar worden teruggesnoeid voor een compactere groei.

  De Tuinplanten hebben in het algemeen graag een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar om de groei en bloei te stimuleren. Het is belangrijk om de dosering van de meststoffen correct te volgen om de planten niet te overbemesten. Een laagje mulch rond de planten kan helpen om voedingsstoffen vast te houden en onkruid te onderdrukken.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam of bladeren van de plant aanligt.

  De plant heeft een licht zure tot neutrale bodem nodig voor optimale groei. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte bij deze plant te bestrijden, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aantrekken. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren op eventueel aanwezig ongedierte en dit handmatig verwijderen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel de plant als het milieu.

 • Omschrijving

  Catananche caerulea 'Major' is een meerjarige plant met opvallende blauwe bloemen die lijken op stervormige paarse margrieten. De bloemen hebben een lange bloeiperiode en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. Het blad van de plant is smal en grijsgroen van kleur. Catananche caerulea 'Major' is een mooie toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.