Centaurea dealbata

Centaurea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Centaurea dealbata, ook bekend als de korenbloem, is een vaste plant die ongeveer 60-90 cm hoog kan worden. De plant heeft smalle, zilverachtige bladeren en bloeit in de zomer met opvallende paarse bloemen met een donker hart. Centaurea dealbata houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan gebruikt worden in borders, rotstuinen of als snijbloem.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Centaurea dealbata is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren tijdens de wintermaanden. Het is een tuinplant die voornamelijk in het voorjaar en de zomer bloeit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond.

  Centaurea dealbata is over het algemeen een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien en het verwijderen van dode bladeren zal de plant helpen om gezond te blijven.

  Tuinplanten hebben over het algemeen voldoende ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en groeien. Voor deze specifieke plant is het aan te raden om ongeveer 30 tot 50 centimeter ruimte tussen de planten te laten, zodat ze optimaal kunnen groeien. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht, voeding en water om de plant gezond te houden.

  Nee, Centaurea dealbata groeit het beste in de volle zon. Als de plant in de schaduw staat, zal hij waarschijnlijk minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet in het water staan. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas de watergift hierop aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, als nectar- en stuifmeelbron voor bijen en vlinders draagt deze plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook nuttig zijn als schuil- en nestplek voor kleine dieren. Het is daarom goed om dit soort planten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het is beter om op zoek te gaan naar planten die specifiek geteeld worden voor consumptie.

  Ja, de plant staat bekend om zijn dichte en compacte groeiwijze, waardoor hij geluid kan dempen. Het blad en de bloemen absorberen geluidstrillingen en verminderen daardoor geluidsoverlast. Planten in het algemeen dragen bij aan een geluidsarme omgeving.

 • Om de plant gezond te houden, kunt u na de bloei de uitgebloeide bloemstengels verwijderen. Verwijder ook regelmatig dode bladeren om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei de plant in het voorjaar tot net boven de grond om de groei te stimuleren.

  Deze Tuinplant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat staan. Het is aan te raden om in de ochtend water te geven, zodat de plant voldoende tijd heeft om droog te worden voordat de avond valt.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond met een luchtige structuur om deze plant gezond te houden. Vermijd te natte grond, omdat dit de wortels kan beschadigen. Voeg indien nodig compost toe om de voedingsstoffen in de grond aan te vullen.

  De Centaurea dealbata gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige bodems. Zorg voor een bodem met een gemiddelde tot goede kwaliteit en vermijd te natte of te droge grond. Voeg indien nodig compost of organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om Tuinplanten in de winter te beschermen tegen vorst door ze te bedekken met mulch of een dikke laag bladeren. Kies voor een beschutte locatie en vermijd blootstelling aan harde wind. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Centaurea dealbata hebben voornamelijk behoefte aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Het is aan te raden om in het voorjaar organische mest of speciale meststoffen voor bloeiende planten toe te dienen. Overbemesting moet echter vermeden worden, dit kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant komt te liggen om rot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk dat de bodem een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft. Een pH-waarde tussen de 6 en 7,5 is ideaal voor de groei en bloei van de plant. Zorg dus voor een goede balans in de zuurgraad van de bodem.

  De plant kan last hebben van plagen zoals bladluizen, spintmijten en trips. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Ook regelmatig controleren op plagen en zo nodig handmatig verwijderen kan helpen bij de ongediertebestrijding.

 • Omschrijving

  Centaurea dealbata, ook bekend als de korenbloem, is een vaste plant die ongeveer 60-90 cm hoog kan worden. De plant heeft smalle, zilverachtige bladeren en bloeit in de zomer met opvallende paarse bloemen met een donker hart. Centaurea dealbata houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan gebruikt worden in borders, rotstuinen of als snijbloem.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.