Centaurea montana 'Alba'

Centaurea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Centaurea montana 'Alba' is een vaste plant met witte bloemen die lijken op korenbloemen. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan tot ongeveer 60 cm hoog worden. Centaurea montana 'Alba' bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. De plant gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond. Centaurea montana 'Alba' is een prachtige toevoeging aan een border of rotstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, je bent geen groenblijvende plant. Je verliest je bladeren in de herfst en winter, om in de lente weer nieuw blad te krijgen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder dit punt. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft alleen af en toe wat water en voeding nodig. Hij gedijt goed in de volle zon of halfschaduw en heeft weinig last van ziektes of plagen. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, blijft de plant mooi bloeien.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen deze plant en andere planten te laten om overbevolking te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de grootte van de plant onder controle te houden.

  De Centaurea montana 'Alba' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant waarschijnlijk verminderen en zal hij minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten om optimaal te kunnen groeien.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Centaurea montana 'Alba' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgt de plant voor voedsel en schuilplaatsen voor dieren in de tuin. Het bevorderen van biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde en evenwichtige leefomgeving.

  Deze plant bloeit van mei tot juli en de bloeiperiode duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken. Na de bloei kan de plant worden teruggesnoeid om de bloei te bevorderen.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vocht en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bloemen in de tuin. Het consumeren van de plant kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

  Ja, de Centaurea montana 'Alba' heeft geluidsdempende eigenschappen. Dit komt door de dichte groei en de structuur van de bladeren en bloemen. Het kan dus helpen om geluid te absorberen en de omgeving wat stiller te maken.

 • U kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei ook eventuele dode of beschadigde takken weg voor een gezonde plantengroei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Laat de grond echter niet te drassig worden.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, maar ook niet uitdroogt. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

  De Centaurea montana 'Alba' groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd wateroverlast. Het is ook belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet constant nat.

  De plant staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen extreme vorst en vochtigheid. Het is aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Eventueel kan ook een fleecedoek of speciale winterbescherming gebruikt worden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. In het voorjaar kan de plant eventueel worden teruggesnoeid om de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft een voorkeur voor voedzame en goed doorlatende grond. Gebruik organische meststoffen tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en verminderde bloei.

  Mulch is een goede manier om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden in de bodem rondom deze plant. Het kan worden aangebracht in het voorjaar en in de herfst. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals "Centaurea montana 'Alba'" gedijen het beste in neutrale tot licht zure grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de juiste pH-waarde van de bodem te behouden om de optimale groei van de plant te stimuleren. Het regelmatig testen van de bodemzuurgraad en indien nodig bijsturen met kalk of zwavel kan helpen om een gezonde omgeving voor de plant te creëren.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplanten, is het aan te raden om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van insecten. Als er toch ongedierte wordt gevonden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het besproeien met water of het gebruik van insecticidale zeep helpen. Het is ook belangrijk om de planten regelmatig te bemesten en voldoende water te geven, zodat ze gezond en weerbaar blijven tegen plagen.

 • Omschrijving

  Centaurea montana 'Alba' is een vaste plant met witte bloemen die lijken op korenbloemen. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan tot ongeveer 60 cm hoog worden. Centaurea montana 'Alba' bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. De plant gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond. Centaurea montana 'Alba' is een prachtige toevoeging aan een border of rotstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.