Calluna vulgaris

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris, ook bekend als struikheide of gewone dopheide, is een kleine wintergroene struik met kleine blaadjes die in de zomer paarsroze bloemen produceert. De plant groeit in dichte matten en wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en parken. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een vrolijke aanblik in de late zomer. Struikheide gedijt goed op zure grond en is goed bestand tegen koude temperaturen. Het is een populaire plant in natuurlijke en bosachtige tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het blad kan in de winter verkleuren naar rood of paars. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de herfst en winter.

  Calluna vulgaris is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze tuinplant kan dus de winter goed doorstaan.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de plant op een zonnige plek staat en regelmatig water krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Snoei de plant jaarlijks na de bloeiperiode om de vorm en compactheid te behouden.

  Calluna vulgaris heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om overmatige concurrentie te voorkomen.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  Calluna vulgaris heeft gematigd water nodig en moet vochtig worden gehouden, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Over het algemeen kan de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig hebben, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

  Ja, deze plant staat bekend om het aantrekken van vlinders en bijen met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Calluna vulgaris is inderdaad goed voor biodiversiteit, omdat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving en als voedsel dienen voor andere dieren. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de vegetatie, wat de biodiversiteit ten goede komt.

  De plant bloeit van de zomer tot de herfst en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als het erg warm is.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is vooral een decoratieve tuinplant.

  Calluna vulgaris heeft de eigenschap om geluid te dempen door de dichte structuur van de bladeren en de takken. Hierdoor werkt de plant als een natuurlijke geluidsisolator in de tuin. De bladeren en takken absorberen geluidsgolven en verminderen zo de geluidsoverlast.

 • Calluna vulgaris moet na de bloei worden gesnoeid om de plant gezond te houden en om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Snoei de plant terug tot net boven de nieuwe groene groei. Vermijd het snoeien van oud hout, omdat dit de plant kan beschadigen of het volgende jaar bloei kan belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Calluna vulgaris gedijt het beste in zure potgrond met een lage pH-waarde. Zorg voor een goede waterdoorlatendheid van de potgrond om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel turf of veenmos om de zuurtegraad van de potgrond te verhogen.

  Calluna vulgaris groeit het beste in goed doorlatende zure grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, anders kan de plant gaan rotten. Zorg voor een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 voor optimale groeiomstandigheden.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd natte en voedselrijke bodems om rotting te voorkomen. Geeft de voorkeur aan een kalkarme bodem.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Ook kan een beschermhoes of fleece over de plant worden geplaatst om deze te beschermen tegen extreme kou. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht kan blijven krijgen tijdens de wintermaanden.

  Calluna vulgaris heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Zorg voor voldoende zonlicht en snoei de plant lichtjes na de bloei om de groei te bevorderen. Geef de plant af en toe water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor optimale groei van deze plant is het aan te raden om eens per jaar te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten. Gebruik bij voorkeur een meststof met een laag stikstofgehalte om verbranding van de wortels te voorkomen. Bemest bij voorkeur in het voorjaar of vroege zomer.

  Calluna vulgaris doet het goed met een laagje mulch rond de plant. Mulch helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt, om schimmelvorming te voorkomen.

  Calluna vulgaris gedijt het beste op zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf of zure meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen in de groei en bloei van de plant.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op plagen zoals bladluizen, spint en schimmels. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of een harde straal water om de plaag te verwijderen. Zorg voor een gezonde groeiomgeving en vermijd een te vochtige standplaats om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris, ook bekend als struikheide of gewone dopheide, is een kleine wintergroene struik met kleine blaadjes die in de zomer paarsroze bloemen produceert. De plant groeit in dichte matten en wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en parken. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een vrolijke aanblik in de late zomer. Struikheide gedijt goed op zure grond en is goed bestand tegen koude temperaturen. Het is een populaire plant in natuurlijke en bosachtige tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.