Cephalaria gigantea

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cephalaria gigantea is een imposante vaste plant die bekend staat om zijn grote pluimen met kleine, gele bloemen. Het blad van de plant is diep ingesneden en heeft een groene kleur die mooi contrasteert met de bloemen. Cephalaria gigantea kan een hoogte bereiken van meer dan 2 meter en is een opvallende verschijning in de tuin. De plant trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst. Cephalaria gigantea gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een kruidachtige plant die tijdens het groeiseizoen veel bladeren kan hebben, maar deze in de winter laat vallen.

  Cephalaria gigantea is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het is een sterke en robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft. Zolang de bodem goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin.

  De Cephalaria gigantea heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich uit te breiden en voldoende zonlicht en vocht te ontvangen. Over het algemeen heeft deze plant minimaal 50 tot 60 cm ruimte nodig tussen andere planten.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft wekelijks water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme zomermaanden. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift hierop aan.

  Ja, de plant Cephalaria gigantea trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het ook beschutting en voedsel aan kleine insecten en andere dieren. Het kan helpen om de tuin of omgeving te verrijken met verscheidene diersoorten.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen harde wind. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de volle zon.

  Nee, de plant Cephalaria gigantea is niet eetbaar en is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, Cephalaria gigantea heeft grote bladeren en bloemen die geluid kunnen helpen absorberen. De plant kan dus enigszins geluidsdempend zijn.

 • Deze plant kan worden gesnoeid aan het einde van het groeiseizoen om de vorm te behouden en dood hout te verwijderen. Knip de oude bloemstelen af om de plant er netjes uit te laten zien en de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de grond constant nat is, dit kan leiden tot problemen zoals schimmel.

  Deze plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de plant regelmatig van voeding te voorzien tijdens het groeiseizoen.

  De plant groeit het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig maar niet te nat is. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Geschikt voor borders of in wilde tuinen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in de winter extra bescherming te bieden. Je kunt de plant bijvoorbeeld bedekken met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kun je de plant in een pot in een vorstvrije ruimte zetten tijdens koude periodes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het best op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant na de bloei te snoeien om deze gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een universele meststof voor bloeiende planten gedurende het groeiseizoen. Bemest de planten in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint en eventueel nogmaals halverwege de zomer. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

  Het is gunstig om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers. Mulch zal helpen om de grond vochtiger te houden, onkruid te onderdrukken en voedingsstoffen vast te houden voor een gezonde groei van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant aangebracht wordt om schimmelgroei te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, aangezien dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren. Het regelmatig testen en indien nodig aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan de plant gezond houden.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, slakken en rupsen. Deze kunnen schade aanrichten aan de bladeren en bloemen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of het handmatig verwijderen van de insecten kan helpen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Cephalaria gigantea is een imposante vaste plant die bekend staat om zijn grote pluimen met kleine, gele bloemen. Het blad van de plant is diep ingesneden en heeft een groene kleur die mooi contrasteert met de bloemen. Cephalaria gigantea kan een hoogte bereiken van meer dan 2 meter en is een opvallende verschijning in de tuin. De plant trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst. Cephalaria gigantea gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.