Ceratostigma plumbaginoides

Ceratostigma

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ceratostigma plumbaginoides, ook wel bekend als loodkruid, is een bodembedekkende vaste plant met opvallende blauwe bloemen in de late zomer en herfst. De plant groeit laag bij de grond en vormt een dicht tapijt van groene bladeren. Het blad heeft een bronzen tint wat zorgt voor extra interesse in de tuin. Ceratostigma plumbaginoides is winterhard en gedijt goed in zon of halfschaduw op goed doorlatende grond. Het is een ideale plant voor langs paden, rotstuinen of in borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Ceratostigma plumbaginoides is niet groenblijvend. In de winter verliest hij zijn bladeren. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. Zorg voor een beschutte plek in de winter om de plant te beschermen tegen de kou.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en betrouwbare tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig water geven en de plant snoeien om de groei te bevorderen.

  "Ceratostigma plumbaginoides" heeft ongeveer 30 centimeter aan ruimte nodig om zich voldoende te kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant minstens 40 centimeter van andere planten te planten om genoeg ruimte te geven voor groei. Zorg er ook voor dat de plant genoeg ruimte heeft voor de wortels om zich goed te kunnen verspreiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is zelfs een ideale locatie voor deze Tuinplanten om te gedijen. Het zal goed gedijen met weinig direct zonlicht.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft tussen de gietbeurten om uitdroging te voorkomen. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw leidingwater.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Hierdoor kan de plant een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin. Planten die vlinder- en bijenlokkend zijn, zijn vaak geliefd bij tuiniers vanwege hun ecologische waarde.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en een bron van voedsel kan zijn voor bijen en andere bestuivers. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot en met oktober. De bloeiperiode duurt ongeveer 3 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en is ook geschikt voor plekken met veel direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat.

  Ja, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is vooral geschikt als tuinplant vanwege de blauwe bloemen en het mooie blad. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft de mogelijkheid geluid te dempen, vooral in stedelijke omgevingen waar geluidshinder een probleem kan zijn. De dichte groei en het bladoppervlak kunnen helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor geluidsvermindering in de tuin.

 • Deze plant kan in het voorjaar tot ongeveer de helft teruggesnoeid worden om de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en bloemen om de plant gezond te houden. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden tijdens het snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Een potgrond met toegevoegde organische materialen kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel compost of organische mest toe voor een optimale groei.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Deze plant moet in de winter beschermd worden tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren aan te brengen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels bevriezen, dus zorg voor een goede isolatie. In het voorjaar kan de bescherming worden verwijderd.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor optimale groei en bloei kan de plant in het voorjaar en de zomer bemest worden met organische meststoffen. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot een verminderde bloei en groei, houd daarom de aanbevolen dosering goed in de gaten.

  Het is aan te raden om Ceratostigma plumbaginoides te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of compost. Mulch helpt de bodem vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  Ceratostigma plumbaginoides groeit het beste in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is om de plant gezond te houden en goed te laten groeien. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  en kan last hebben van bladluizen en slakken. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten voor bladluizen en nematoden voor slakken. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren en indien nodig actie te ondernemen om de plaag onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Ceratostigma plumbaginoides, ook wel bekend als loodkruid, is een bodembedekkende vaste plant met opvallende blauwe bloemen in de late zomer en herfst. De plant groeit laag bij de grond en vormt een dicht tapijt van groene bladeren. Het blad heeft een bronzen tint wat zorgt voor extra interesse in de tuin. Ceratostigma plumbaginoides is winterhard en gedijt goed in zon of halfschaduw op goed doorlatende grond. Het is een ideale plant voor langs paden, rotstuinen of in borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.