Epilobium angustifolium

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Epilobium angustifolium, ook wel bekend als wilgenroosje, is een vaste plant die groeit tot ongeveer 1,5 meter hoog. De plant heeft smalle, langwerpige bladeren en produceert prachtige paarse bloemen in de zomer. Het wilgenroosje gedijt goed op vochtige grond en is te vinden in graslanden, moerassen en langs waterkanten. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een mooie toevoeging aan de tuin. Na de bloei vormt de plant pluizige zaaddozen die door de wind verspreid worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Epilobium angustifolium is een bladverliezende tuinplant. Het verliest zijn blad in de herfst en blijft niet groen gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot -25 graden Celsius. Het is dus bestand tegen koude temperaturen in de winter. Het is een goede keuze voor de tuin omdat het goed bestand is tegen koude omstandigheden.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke, winterharde plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien bevorderen de groei en bloei.

  Epilobium angustifolium heeft ongeveer een ruimte nodig van 30-60 centimeter breed en 60-90 centimeter hoog. Het is een plant die graag wat ruimte heeft om zich te kunnen verspreiden en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om de groei van Epilobium angustifolium niet te belemmeren.

  "Epilobium angustifolium" groeit het best in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. De plant zal langzamer groeien en minder bloemen produceren in de schaduw, maar zal over het algemeen nog steeds goed gedijen. Het is het beste om de plant minimaal 4 uur zonlicht per dag te geven voor optimale groei.

  Epilobium angustifolium heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar pas op voor wateroverlast. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, ik ben vlinder- en bijenlokkend vanwege mijn nectarrijke bloemen. Mijn bloemen trekken deze bestuivers aan doordat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en een zoete geur verspreiden. Dit maakt mij een waardevolle toevoeging aan een tuin of natuurlijke omgeving.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel biedt voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast zijn de zaden een voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. De plant draagt bij aan een gezonde en diverse tuinbiotoop.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en locatie.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen de hitte en de zonnestralen. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de plant Epilobium angustifolium is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het mogelijk giftig kan zijn. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte groei en bladeren. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin.

 • Epilobium angustifolium hoeft normaal gesproken niet gesnoeid te worden, tenzij om dode of beschadigde takken te verwijderen. Indien nodig kan snoeien het beste in het voorjaar worden gedaan voordat de plant begint te groeien. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Water geven in de vroege ochtend of late avond is het meest effectief.

  Deze plant groeit het beste in lichtzure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een voedselrijke potgrond zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Epilobium angustifolium groeit het best in vochtige, kalkrijke grond met een pH tussen 6,5 en 8. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en drainage voor een optimale groei. Deze plant is gevoelig voor zware kleigrond en droge, zanderige grond.

  Epilobium angustifolium gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. De plant is geschikt voor in de tuin.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze bijvoorbeeld af te dekken met bladeren of stro. Ook is het verstandig om de plant uit de wind te plaatsen om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed vochtig blijft tijdens de koude maanden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, voedselrijke bodem. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om ziektes te voorkomen.

  Epilobium angustifolium heeft regelmatige bemesting nodig in het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om de juiste voedingsstoffen te leveren. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig wordt verdeeld rond de basis van de plant en vermijd overbemesting om schade te voorkomen.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, maximaal zo'n 5-8 cm.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,0 en 6,0. Een te hoge pH kan leiden tot moeilijke groeiomstandigheden en gezondheidsproblemen voor de plant.Het regelmatig controleren en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Het is belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op ongedierte. Bij een plaag kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes ingezet worden. Het is ook mogelijk om de planten af te spoelen met water om ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  Epilobium angustifolium, ook wel bekend als wilgenroosje, is een vaste plant die groeit tot ongeveer 1,5 meter hoog. De plant heeft smalle, langwerpige bladeren en produceert prachtige paarse bloemen in de zomer. Het wilgenroosje gedijt goed op vochtige grond en is te vinden in graslanden, moerassen en langs waterkanten. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een mooie toevoeging aan de tuin. Na de bloei vormt de plant pluizige zaaddozen die door de wind verspreid worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.