Chelone obliqua 'Alba'

Chelone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chelone obliqua 'Alba' is een mooie vaste plant met witte bloemen die lijken op een schildpadkopje, vandaar de bijnaam "schildpadbloem". De bloemen bloeien in de zomer en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Chelone obliqua 'Alba' kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 tot 90 cm en vormt mooie opgaande trossen van bloemen. Het is een prachtige toevoeging aan een tuin of border en kan goed gecombineerd worden met andere vaste planten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. In de winter zal de plant kaal zijn. Deze plant is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens koude wintermaanden. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Zorg voor een vochtige grond en voldoende zonlicht voor optimale groei. Regelmatig snoeien en bemesten kan de plant helpen gezond te blijven.

  Chelone obliqua 'Alba' heeft gemiddeld ongeveer 50 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden en zich comfortabel te voelen in de tuin. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten om concurrentie te vermijden.

  Ja, Chelone obliqua 'Alba' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige, schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels in het water staan. Over het algemeen kan de plant 1-2 keer per week water nodig hebben, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en mooie bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn belangrijk voor een gezonde biodiversiteit in de tuin.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen, vlinders en andere bestuivers. Ze zorgen voor variatie en voedsel voor verschillende soorten insecten en dieren. Daarnaast helpen ze de bodem gezond te houden en creëren ze een natuurlijke leefomgeving voor verschillende organismen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden augustus en september en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond voor optimale groei.

  Nee, de plant Chelone obliqua 'Alba' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn esthetische waarde. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft een beperkte geluidsdempende werking door bladeren en stengels die geluidsgolven enigszins absorberen. Echter, het effect is minimaal in vergelijking met geluidsdempende materialen. Het is dus geen plant die specifiek wordt gebruikt voor geluidsisolatie.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstelen worden afgeknipt om de plant er netjes uit te laten zien. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei indien nodig de plant lichtjes in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in het water staat, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Voor deze plant is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed vocht doorlaat maar ook voldoende voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact is zodat de wortels voldoende lucht krijgen. Geef de plant regelmatig water en voeg indien nodig meststoffen toe volgens de instructies op de verpakking.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te droog is. Het toevoegen van compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar wel goed doorlatend is. Plant de Chelone obliqua 'Alba' in humusrijke bodem voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Chelone obliqua 'Alba' hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, maar kunnen wel baat hebben bij een mulchlaag om de wortels te beschermen. Het is belangrijk om dode bladeren en plantenresten niet te verwijderen in de herfst, omdat deze een natuurlijke bescherming bieden tegen vorst. In strenge winters kan het helpen om gevoelige planten af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of een dikke laag stro.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om de bloei te verlengen. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting in het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die specifiek is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting kan de plant schaden, dus gebruik de aanbevolen hoeveelheid volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Kies voor organische mulch, zoals compost of boomschors, en breng deze jaarlijks aan in het voorjaar. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel kalk toe te voegen om de pH-waarde op peil te houden. Een goede pH-waarde zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te voorkomen bij tuinplanten kunnen verschillende methoden gebruikt worden, zoals regelmatig inspecteren op plagen, het handmatig verwijderen van ongedierte en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep. Het is ook belangrijk om de planten gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste voedingsstoffen te bieden. Het is aan te raden om preventieve maatregelen te nemen om ongedierte weg te houden van de tuinplanten.

 • Omschrijving

  Chelone obliqua 'Alba' is een mooie vaste plant met witte bloemen die lijken op een schildpadkopje, vandaar de bijnaam "schildpadbloem". De bloemen bloeien in de zomer en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Chelone obliqua 'Alba' kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 tot 90 cm en vormt mooie opgaande trossen van bloemen. Het is een prachtige toevoeging aan een tuin of border en kan goed gecombineerd worden met andere vaste planten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.