Leucanthemum vulgare

Leucanthemum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leucanthemum vulgare, ook bekend als margriet of gewone margriet, is een vaste plant die behoort tot de Asteraceae familie. De plant produceert witte bloemen met een geel hartje en bloeit vanaf de lente tot in de zomer. De bladeren zijn groen en lancetvormig. De margriet gedijt goed in de volle zon en heeft een voorkeur voor goed doorlatende, vochtige grond. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan zowel in borders als in potten worden gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant sterft af in de winter en komt weer terug in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij temperaturen onder de -10 graden Celsius te beschermen. Deze plant kan dus overleven in koudere klimaten.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, met een minimale afstand van ongeveer 30 cm tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en plant niet te dicht op elkaar. Het is belangrijk om de groei van de plant niet te belemmeren door te weinig ruimte.

  "Leucanthemum vulgare groeit het beste in de volle zon, maar kan ook enigszins gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder bloeien en minder vol groeien dan wanneer deze in de volle zon staat."

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de plant voldoende afwatering heeft om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag meer biodiversiteit in hun tuin willen aantrekken.

  Ja, Leucanthemum vulgare is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en voedsel biedt voor bijen en vlinders. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en draagt het bij aan een gezonde ecosystemen.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die gedijt in zonnige locaties. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens langdurige blootstelling aan de zon.

  De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades of als decoratie. Het is wel belangrijk om enkel de bloemblaadjes te eten en niet de stengels of bladeren. Zorg er ook voor dat de bloemen niet behandeld zijn met chemicaliën voordat je ze consumeert.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking vanwege de dichte begroeiing en de bladeren die geluidsgolven absorberen. Het kan hierdoor helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige atmosfeer te creëren.

 • Het beste moment om de plant te snoeien is na de bloei in de herfst. Verwijder dode bloemstengels en knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit zal zorgen voor een gezonde en compacte groei in het volgende groeiseizoen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan. Het is aan te raden om in de ochtend water te geven, zodat de plant voldoende tijd heeft om op te drogen gedurende de dag.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is aan te raden om een voedzame potgrond te gebruiken om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal om een optimale groei te bevorderen. Vermijd zware kleigrond en te natte omstandigheden om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant doet het goed op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de tuin.

  Om deze plant te beschermen tegen de winter, is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant te bedekken met een speciale winterhoes of jutezak. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voor de winterperiode om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de zon. Regelmatig water geven en af en toe bemesten bevordert de bloei. Dode bloemen kunnen worden verwijderd om nieuwe bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten wordt aanbevolen om een algemene meststof te gebruiken met een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium. Meststoffen kunnen worden toegepast in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden in de bodem en onkruidgroei te onderdrukken. Het kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Bij het mulchen is het belangrijk om de juiste dikte aan te houden en om te voorkomen dat de mulch tegen de stam van de plant wordt aangebracht.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Zure grond kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, rupsen en slakken. Om deze plagen te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

 • Omschrijving

  Leucanthemum vulgare, ook bekend als margriet of gewone margriet, is een vaste plant die behoort tot de Asteraceae familie. De plant produceert witte bloemen met een geel hartje en bloeit vanaf de lente tot in de zomer. De bladeren zijn groen en lancetvormig. De margriet gedijt goed in de volle zon en heeft een voorkeur voor goed doorlatende, vochtige grond. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan zowel in borders als in potten worden gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.