Cupressus

Cupressus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cupressus is een groenblijvende conifeer die bekend staat om zijn slanke en kegelvormige vorm. Deze plant kan tot wel 20 meter hoog worden en heeft een dichte, donkergroene kroon van fijne naalden. Cupressus heeft kleine, bolvormige kegels die in de herfst opvallend bruin worden. Deze plant gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw en is populair als haag- of solitaire boom in tuinen en parken. Cupressus staat bekend om zijn snelle groei en lange levensduur, waardoor het een geliefde keuze is voor landschapsbeplanting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het verliezen van bladeren in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst extra bescherming te bieden. In Nederland kan de plant over het algemeen goed overwinteren.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen de gietbeurten en regelmatig te snoeien om de vorm te behouden. De plant gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw.

  De Cupressus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant genoeg ruimte heeft om uit te groeien zonder belemmerd te worden door andere planten of structuren. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten.

  Tuinplanten zoals Cupressus groeien over het algemeen het beste in de volle zon. In de schaduw kunnen ze minder goed groeien en kan de vorm van de plant worden aangetast. Het is daarom aan te raden om Cupressus te planten op een plek met voldoende zonlicht.

  Tuinplanten zoals de Cupressus hebben over het algemeen één keer per week water nodig, mits de grond goed gedraineerd is. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig aanvoelt voordat je opnieuw water geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is niet vlinder- en bijenlokkend.

  Cupressus is een bron van voedsel en schuilplaats voor verschillende dieren, zoals vogels en insecten. De dichte takken zorgen ook voor bescherming tegen roofdieren en bieden nestplaatsen. Het toevoegen van Cupressus aan uw tuin kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit.

  Cupressus bloeit in de maanden februari en maart. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant. De naalden en zaden kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt afgeraden om delen van de plant te consumeren.

  Ja, de Cupressus heeft de eigenschap om geluid te dempen door de dichte bladeren en takken. Hierdoor kan deze plant helpen om geluid te absorberen en de omgeving stiller te maken. Het is dus een geschikte keuze als je op zoek bent naar een geluidsdempende plant voor in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is belangrijk om de vorm en grootte te behouden. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar of najaar. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm in de gaten tijdens het snoeien.

  De Cupressus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef water rond de wortelzone van de plant en niet bovenop de bladeren.

  De Cupressus gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, maar ook niet uitdroogt. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal ontworpen voor tuinplanten.

  Cupressus gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het verdraagt geen natte of te droge grond en heeft behoefte aan een voedingsrijke bodem. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De Cupressaceae familie gedijt het beste in volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. De plant kan zowel in de volle grond als in potten worden geplant.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het belangrijk om hem te bedekken met een laag mulch of stro rond de wortels. Daarnaast kan een windbeschermende barrière helpen bij het voorkomen van uitdroging en vorstschade. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voor de winterperiode.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Snoei dode takken en vorm de plant zoals gewenst. Verwijder onkruid rond de plant om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten, zoals deze plant, hebben over het algemeen weinig bemesting nodig. Het is belangrijk om in het voorjaar organische mest toe te voegen in de vorm van compost of mestkorrels. Let op dat je geen teveel mest gebruikt, dit kan de plant beschadigen.

  Mulchen is gunstig voor deze plant, omdat het helpt vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Een laag organisch materiaal zoals boomschors, compost of houtsnippers is ideaal voor mulchen rondom deze tuinplanten. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen om de voordelen te behouden.

  De meeste tuinplanten, waaronder Cupressus, geven de voorkeur aan een bodem met een licht zure tot neutrale pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te meten en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een te zure of te basische bodem kan de groei van tuinplanten belemmeren.

  Voor de ongediertebestrijding bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op plagen zoals spint, bladluis en rupsen. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Ook is het belangrijk om de planten gezond te houden door ze voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  Cupressus is een groenblijvende conifeer die bekend staat om zijn slanke en kegelvormige vorm. Deze plant kan tot wel 20 meter hoog worden en heeft een dichte, donkergroene kroon van fijne naalden. Cupressus heeft kleine, bolvormige kegels die in de herfst opvallend bruin worden. Deze plant gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw en is populair als haag- of solitaire boom in tuinen en parken. Cupressus staat bekend om zijn snelle groei en lange levensduur, waardoor het een geliefde keuze is voor landschapsbeplanting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.