Actaea acerina

Actaea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actaea acerina, ook bekend als de zilverkaars, is een overblijvende plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft opvallende witte bloemen die in lange aren boven het blad uitsteken. Het blad van de Actaea acerina is diep ingesneden en heeft een heldergroene kleur. De zilverkaars houdt van een vochtige en schaduwrijke omgeving en kan tot anderhalve meter hoog worden. De plant wordt vaak gebruikt in schaduwtuinen vanwege de elegante uitstraling van de bloemen en het blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad tijdens de wintermaanden. In het voorjaar zal de plant nieuw blad ontwikkelen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In koudere klimaten kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten om de winterhardheid te maximaliseren.

  "Actaea acerina" vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige, humusrijke grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Verder heeft de plant weinig last van ziektes en plagen.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 50 cm ruimte vrij te houden tussen andere planten. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Het is een mooie aanvulling voor een border of als solitaire plant in de tuin.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het heeft genoeg licht nodig om te groeien, maar kan ook gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en bescherm hem tegen te veel zonlicht.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens warme periodes waar de grond snel uitdroogt. Het is belangrijk de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de grond nog vochtig genoeg is voor de plant.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geur en nectar die wordt afgescheiden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van deze bestuivers. Het bloeit in de zomer en trekt verschillende soorten insecten aan.

  De plant Actaea acerina draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. De bloemen van deze plant zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten. Het stimuleren van biodiversiteit in de tuin is belangrijk voor een gezonde en evenwichtige omgeving.

  Deze plant bloeit van mei tot en met juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken. Ze zijn vooral te bewonderen in het late voorjaar en begin van de zomer.

  Deze plant kan beter geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw, omdat hij niet goed tegen de volle zon kan. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen te felle zonnestralen om verbranding van het blad te voorkomen. Planten in de volle zon kunnen leiden tot uitdroging en beschadiging van de plant.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten. Het beste is om de plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het dichte bladerdek en de hoge groeivorm zorgen voor een goede absorptie van geluidsgolven. Het is dus een goede keuze als je op zoek bent naar een geluidsdempende plant voor in je tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gedaan worden in het voorjaar, na de bloei. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot de gewenste vorm. Snoei ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei te stimuleren.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water zonder dat de grond te drassig wordt. Vooral tijdens warme zomers is het belangrijk om voldoende water te geven. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw water.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond te drassig wordt.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor een humusrijke bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende organisch materiaal om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant houdt van een vochtige standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een humusrijke grond en vermijd te veel direct zonlicht. Het is belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen extreme kou en vorst. Een laagje mulch of bladeren rond de wortels kan helpen de plant te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst intreedt.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, humusrijke grond en halfschaduw. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen en snoei in het voorjaar oude bladeren weg.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar en de zomer. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten en volg de doseringsinstructies op de verpakking. Overdrijf niet met bemesten om schade aan de planten te voorkomen.

  Mulchen helpt om de grond rondom de plant vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het biedt isolatie in de winter en voedingsstoffen aan de plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot kalkrijke bodem. Een lichtzure tot neutrale bodem is ook acceptabel voor deze plant. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen, trips en spintmijten. Deze kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kunnen ze behandeld worden met insecticiden specifiek voor deze plagen.

 • Omschrijving

  Actaea acerina, ook bekend als de zilverkaars, is een overblijvende plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft opvallende witte bloemen die in lange aren boven het blad uitsteken. Het blad van de Actaea acerina is diep ingesneden en heeft een heldergroene kleur. De zilverkaars houdt van een vochtige en schaduwrijke omgeving en kan tot anderhalve meter hoog worden. De plant wordt vaak gebruikt in schaduwtuinen vanwege de elegante uitstraling van de bloemen en het blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.