Actaea simplex 'Atropurpurea'

Actaea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Actaea simplex 'Atropurpurea' is een prachtige vaste plant die bekend staat om zijn diep paarse bladeren en bloemen. Het zijn langbloeiende planten die van de zomer tot de herfst bloeien met opvallende witte bloempluimen. De plant kan tot 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in vochtige, humusrijke grond in de halfschaduw tot schaduw. Na de bloei vormen zich decoratieve zwarte bessen die vogels aantrekken. De Actaea simplex 'Atropurpurea' is een mooie toevoeging aan een schaduwrijke tuin en trekt ook vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Actaea simplex 'Atropurpurea' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is aanbevolen om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Het is een winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zolang de grond vochtig blijft en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen. Regelmatig snoeien kan helpen bij het behouden van een gezonde groei en vorm.

  Actaea simplex 'Atropurpurea' heeft een ruimte nodig van ongeveer 50 tot 60 cm in de breedte en 80 tot 100 cm in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en goed te gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere planten te zetten om overmatige concurrentie te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Hij gedijt goed in vochtige, humusrijke bodems en kan zelfs worden geplant onder grote bomen. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende water.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift daarop aan.

  ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Het helpt bij het stimuleren van bestuiving en het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin. De kleurrijke bloemen trekken deze nuttige insecten aan.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt. Ook zorgt het voor variatie in het ecosysteem en biedt schuilplaatsen voor kleine dieren. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes. Over het algemeen gedijt de plant goed in volle zon.

  Nee, deze plant is giftig en niet bedoeld voor consumptie. Het wordt aanbevolen om contact met de plant te vermijden. Het is niet geschikt voor consumptie door mensen of dieren.

  Ja, de plant heeft bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben in de omgeving waar deze groeit. Dit kan helpen om het geluidsniveau te verminderen.

 • Deze plant moet in het voorjaar gesnoeid worden om dode of beschadigde takken te verwijderen en om de vorm te behouden. Verwijder ook uitgebloeide bloemstelen om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende water en voeding krijgt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in humusrijke potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond goed doorlatend is zodat overtollig water kan weglopen. Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om regelmatig voeding aan de potgrond toe te voegen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot rijke bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een licht zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle schaduw. Zorg voor een vochtige, humusrijke bodem die goed doorlatend is. Vermijd te veel zonlicht, vooral in de middaguren.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst, vooral als de grond erg vochtig is. Een dikke laag mulch rond de basis van de plant kan helpen om de wortels te beschermen. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een beschermend doek of tuinvlies tijdens extreme koude periodes.

  Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Snoei de plant terug in het voorjaar om nieuwe groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Actaea simplex 'Atropurpurea' hebben regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei van de plant te stimuleren. Vermijd overbemesting, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen helpt bij het vochtig houden van de grond, onderdrukt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors te gebruiken voor mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-10 centimeter is voldoende.

  De plant gedijt het best op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. De plant zal gezonder groeien en bloeien wanneer de bodem de juiste zuurgraad heeft.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen ingezet worden. Daarnaast kunnen fysieke barrières zoals netten of insectengaas helpen om schade door ongedierte te voorkomen. Tot slot kan regelmatig inspectie en handmatige verwijdering van ongedierte zoals bladluizen en rupsen bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

 • Omschrijving

  De Actaea simplex 'Atropurpurea' is een prachtige vaste plant die bekend staat om zijn diep paarse bladeren en bloemen. Het zijn langbloeiende planten die van de zomer tot de herfst bloeien met opvallende witte bloempluimen. De plant kan tot 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in vochtige, humusrijke grond in de halfschaduw tot schaduw. Na de bloei vormen zich decoratieve zwarte bessen die vogels aantrekken. De Actaea simplex 'Atropurpurea' is een mooie toevoeging aan een schaduwrijke tuin en trekt ook vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.