Actaea simplex

Actaea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actaea simplex, ook wel bekend als zilverkaars, is een prachtige vaste plant met donkerpaarse stengels en bloemen die in pluimen bloeien. De plant wordt ongeveer 1 tot 1,2 meter hoog en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. De bloemen trekken vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Na de bloei vormt Actaea simplex decoratieve bessen die vogels kunnen aantrekken. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin en voegt een vleugje elegantie toe.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Actea simplex is een bladverliezende plant. De plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft gedurende de winter kaal. Het is geen groenblijvende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist af en toe snoeien en regelmatig water geven. Het kan goed gedijen in zonlicht of halfschaduw.

  De plant heeft een minimale ruimte van ongeveer 60 centimeter nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat zodat deze voldoende licht en lucht kan krijgen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke plekken van de tuin. Het is een geschikte tuinplant voor schaduwrijke border of onder bomen. Zorg voor vruchtbare grond en voldoende vocht.

  Tuinplanten zoals Actaea simplex hebben gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd de grond vochtig en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een waardevolle toevoeging aan tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt, waaronder bijen en vlinders, die zorgen voor bestuiving en het ecosysteem in balans houden. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor diverse dieren, wat bijdraagt aan een gevarieerde en gezonde tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot en met september en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Tuinplanten zoals de Actaea simplex kunnen doorgaans goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant in de middaguren wat schaduw te geven om verbranding te voorkomen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren ervan kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de plant niet te eten en buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  Ja, de bladeren van deze planten kunnen geluidsgolven absorberen en hebben daardoor een geluidsdempend effect. Dit maakt ze een waardevolle toevoeging aan je tuin of groene omgeving.

 • Deze plant dient na de bloei te worden teruggesnoeid tot vlak boven de grond om de groei van nieuw blad te stimuleren. Verwijder ook dode of zieke takken en dun de plant indien nodig uit. Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  "Actaea simplex" gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt, maar voorkom ook dat de wortels constant nat staan. Een organische potgrond rijk aan voedingsstoffen is ideaal voor een gezonde groei.

  "Deze plant groeit het beste in vochtige en goed doorlatende bodems. Zorg voor een vruchtbare bodem met een neutrale pH-waarde. Vermijd te zure grond, omdat dit de plant kan beschadigen."

  De plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Bij strenge vorst kan ook een jute zak of vliesdoek over de plant worden geplaatst. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte locatie staat, uit de wind en met voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei en bloei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen speciale bemesting nodig. Het is voldoende om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen en regelmatig water te geven. Het is belangrijk om de bemestingsinstructies op de verpakking van de meststof te volgen.

  Mulch kan worden toegepast rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen kou tijdens de wintermaanden. Kies voor organische mulch zoals bladeren, stro of houtsnippers.

  De Tuinplanten groeien het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de planten.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals Actaea simplex kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het regelmatig controleren op insecten en schimmels, het gebruik van natuurlijke vijanden en het toepassen van insecticiden indien nodig. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en indien nodig snel in te grijpen om schade aan de plant te voorkomen. Overleg met een tuincentrum of hovenier voor advies op maat.

 • Omschrijving

  Actaea simplex, ook wel bekend als zilverkaars, is een prachtige vaste plant met donkerpaarse stengels en bloemen die in pluimen bloeien. De plant wordt ongeveer 1 tot 1,2 meter hoog en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. De bloemen trekken vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Na de bloei vormt Actaea simplex decoratieve bessen die vogels kunnen aantrekken. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin en voegt een vleugje elegantie toe.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.