Crambe maritima

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Crambe maritima, ook bekend als zeekool, is een zouttolerante plant die voornamelijk groeit langs de kustlijn. Het heeft grote groene bladeren en bloeit in de zomer met witte bloemen die een zoete geur verspreiden. De plant wordt vaak gekweekt vanwege de eetbare stengels die een delicatesse zijn en lijken op asperges. Zeekool is een meerjarige plant die zich gemakkelijk kan vermeerderen door zaad of deling van de wortelstokken. Het is een waardevolle plant voor zowel de tuinbouw als de natuurlijke kustvegetatie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens koude winters. Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de grond.

  Ja, deze plant is over het algemeen erg makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de bodem goed te draineren en regelmatig water te geven, maar verder heeft de plant weinig aandacht nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  "Crambe maritima" heeft een ruimte van ongeveer 50-60 cm nodig om te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dicht bij staan om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Tuinplanten zoals ik groeien het beste in de volle zon of in lichte schaduw. In de schaduw kan mijn groei belemmerd worden en bloeien minder uitbundig. Het is daarom aan te raden om mij op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is meestal voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aromatische bloemen en de nectar die ze produceren. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, de plant draagt bij aan het bevorderen van biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van verschillende insecten en vogelsoorten. De plant biedt voedsel en beschutting voor verschillende dieren. Het helpt ook bij het bevorderen van een gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes.

  Ja, de bladeren en wortels van deze plant zijn eetbaar. Ze hebben een milde smaak en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. De plant wordt ook wel zeekool genoemd.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluid dempen door bijvoorbeeld windgeruis te verminderen. Het is echter niet de meest effectieve geluidsdemper in vergelijking met andere planten die specifiek gekozen worden vanwege hun geluidsdempende eigenschappen. Het kan nog steeds enige geluidsabsorptie bieden in een tuinomgeving.

 • De plant kan na de bloei teruggesnoeid worden tot vlak boven de grond. Verwijder ook regelmatig oude bladeren om de plant gezond te houden. Snoei de plant bij voorkeur in het voorjaar.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de wortels in het water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, anders kunnen de wortels gaan rotten. Gebruik bij voorkeur potgrond verrijkt met compost voor optimale groei.

  De Crambe maritima gedijt het beste in goed doorlatende en voedselrijke bodem. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en mag niet te nat worden. Een zanderige of kleiige bodem met voldoende organisch materiaal is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het best in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en heeft een goed doorlatende grond nodig. Het is belangrijk dat de plant beschutting krijgt tegen harde wind en vorst. De plant kan zowel in de volle grond als in een ruime pot worden geplant.

  Voor winterbescherming kan een dikke laag organisch mulchmateriaal zoals bladeren of stro rond de plant worden gelegd om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan de plant ook worden afgedekt met een doek of speciale winterbeschermingshoezen om blootstelling aan extreme kou te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed is uitgerust voordat de winter begint om schade te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor regelmatig water geven en verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen.

  Deze plant heeft voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulchen van de bodem rondom deze plant helpt vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals stro, bladeren of compost als mulch. Breng een laag mulch van ongeveer 5 centimeter aan, maar houd de stam van de plant vrij.

  De plant gedijt het beste in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk voor een gezonde groei en bloei van de plant om de juiste zuurgraad van de bodem te handhaven. pH-testkits kunnen helpen bij het controleren en aanpassen van de pH-waarde van de bodem.

  De plant is over het algemeen niet gevoelig voor ongedierte en heeft zelden last van plagen. Als er toch sprake is van ongedierte, kan dit meestal handmatig verwijderd worden of met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is aanbevolen.

 • Omschrijving

  Crambe maritima, ook bekend als zeekool, is een zouttolerante plant die voornamelijk groeit langs de kustlijn. Het heeft grote groene bladeren en bloeit in de zomer met witte bloemen die een zoete geur verspreiden. De plant wordt vaak gekweekt vanwege de eetbare stengels die een delicatesse zijn en lijken op asperges. Zeekool is een meerjarige plant die zich gemakkelijk kan vermeerderen door zaad of deling van de wortelstokken. Het is een waardevolle plant voor zowel de tuinbouw als de natuurlijke kustvegetatie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.