Cyclamen coum

Cyclamen overig buiten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cyclamen coum, ook wel bekend als de bos cyclaam, is een kleine winterharde plant die vaak wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen in de winter en het vroege voorjaar. De plant heeft ronde bladeren met een zilverachtige tekening erop en bloeit met delicate bloemen in verschillende tinten roze, rood en wit. De bloemen hebben opvallende bloemblaadjes die omhoog krullen, waardoor ze een unieke uitstraling hebben. Cyclamen coum groeit het beste in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant voegt kleur en schoonheid toe aan de tuin tijdens de koudere maanden en is een populaire keuze voor rotstuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen winterse omstandigheden. Het kan dus prima overleven in ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het heeft weinig water en zonlicht nodig en is bestand tegen lage temperaturen. Het is een sterke en duurzame plant die weinig zorg nodig heeft.

  Voor deze plant is het aan te raden om een ruimte van ongeveer 15-20 cm per plant te voorzien. Zo heeft elke plant voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te planten om concurrentie voor voedingsstoffen en ruimte te voorkomen.

  Ja, Cyclamen coum groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien in de wintermaanden. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen en bosrijke omgevingen. Zorg wel voor goed doorlatende grond.

  Cyclamen coum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en herfst. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten weken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Cyclamen coum is vlinder- en bijenlokkend. De plant trekt deze bestuivers aan met zijn nectar en kleurrijke bloemen. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, Cyclamen coum is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving, en door de bloeiperiode in de winter voorziet het in voedsel voor bijen en andere insecten. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit meestal van januari tot en met maart. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken. De plant produceert tientallen bloemen in verschillende tinten.

  Deze plant kan beter groeien op een plek met halfschaduw tot schaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen te veel direct zonlicht om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant in te nemen. Veel tuinplanten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

  Ja, de Cyclamen coum plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladeren en wortelstructuur. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Cyclamen coum hoeft niet gesnoeid te worden. Het is belangrijk om oude bloemen en bladeren te verwijderen om de plant gezond te houden. Verwijder ook eventueel beschadigde of zieke delen van de plant.

  Geef de plant matig water en vermijd dat de grond te nat wordt. Laat de grond tussen de gietbeurten in licht opdrogen. Geef bij voorkeur water aan de zijkant van de pot om te voorkomen dat er water op de bladeren komt.

  Voorkeur voor vochtige, goed doorlatende potgrond. Gebruik een mix van turf, zand en compost voor optimale groei. Voorkom dat de potgrond uitdroogt door regelmatig water te geven.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die humusrijk, vochtig en licht zuur is. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Een goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Cyclamen coum groeit het beste op een lichte standplaats in de halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond, bij voorkeur humusrijk en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of kartonnen doos over de plant worden geplaatst tijdens extreme kou. Zorg ervoor dat de plant goed wordt gedraineerd om wortelrot te voorkomen.

  De plant moet op een lichte plek staan, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet te nat. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en bladeren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar en de zomer regelmatig meststoffen toe te voegen om de groei te ondersteunen. Gebruik hiervoor een organische meststof die speciaal geschikt is voor bloeiende planten. Let op de dosering en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

  Het is gunstig om de grond rondom deze plant in de winter te bedekken met mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Mulch helpt ook de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beste is om organisch materiaal te gebruiken zoals bladeren, stro of boomschors.

  Cyclamen coum gedijt het beste in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een bodemtest kan helpen om de exacte zuurgraad van de bodem te bepalen en eventuele aanpassingen te maken indien nodig. Het is belangrijk om de juiste pH-waarde te behouden voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren en bloemen te controleren op spint, bladluizen en slakken. Ook kunt u natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten gebruiken. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te bemesten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om de kans op plagen te verminderen.

 • Omschrijving

  Cyclamen coum, ook wel bekend als de bos cyclaam, is een kleine winterharde plant die vaak wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen in de winter en het vroege voorjaar. De plant heeft ronde bladeren met een zilverachtige tekening erop en bloeit met delicate bloemen in verschillende tinten roze, rood en wit. De bloemen hebben opvallende bloemblaadjes die omhoog krullen, waardoor ze een unieke uitstraling hebben. Cyclamen coum groeit het beste in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant voegt kleur en schoonheid toe aan de tuin tijdens de koudere maanden en is een populaire keuze voor rotstuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.