Cynoglossum nervosum

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cynoglossum nervosum is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en heeft ruwe behaarde stelen en bladeren. De bloemen zijn blauw tot paars van kleur en groeien in losse trossen aan de uiteinden van de stengels. Cynoglossum nervosum komt van nature voor in bergachtige gebieden in Europa en Azië. Het is een attractieve plant voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen in de herfst of winter verwelken en afsterven. Het is dus een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder dit niveau. In Nederland kan de plant daarom het beste in de volle grond geplant worden.

  Ja, Cynoglossum nervosum is een makkelijke plant in onderhoud. Het gedijt goed in de zon of halfschaduw en heeft weinig water nodig. Regelmatig snoeien bevordert de bloei en gezonde groei.

  De plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30 tot 40 cm in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet gaat verstikken door andere planten in de buurt. Het is verstandig om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  "Cynoglossum nervosum" groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant worden belemmerd en kan deze minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de opvallende en aantrekkelijke bloemen die deze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Ze kunnen ook dienen als voedselbron voor verschillende insecten en vogels, waardoor de diversiteit van het ecosysteem wordt verhoogd. Het is dus goed voor de biodiversiteit om tuinplanten te laten groeien in de tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de plant Cynoglossum nervosum is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om de plant enkel als tuinplant te gebruiken.

  Ja, de plant staat erom bekend geluid te dempen door zijn grote en dichte bladeren. Het is een ideale keuze voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving.

 • De plant snoeien kan het beste in het voorjaar of na de bloei worden gedaan. Verwijder dode of beschadigde takken en eventueel te lang geworden scheuten. Het snoeien bevordert de groei en bloei van de plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en laat de grond niet uitdrogen. Geef de plant water aan de basis en vermijd bladnat.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. De bodem moet neutraal tot licht alkalisch zijn en mag niet te nat zijn. Het toevoegen van organisch materiaal kan de groei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge plekken. Het is een goede keuze voor in de border of als bodembedekker.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in de winter beschermd worden door mulch rond de basis aan te brengen en door ze in te pakken met vliesdoek of jute bij strenge vorst. Het is ook mogelijk om de plant naar een beschutte plek te verplaatsen om hem te beschermen tegen koude wind en vorstschade. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant af en toe meststoffen voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant er mooi en gezond uit te laten zien.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal genoeg aan organische meststoffen in het voorjaar. Een beetje compost kan ook helpen bij het voeden van de bodem. Let op dat je niet te veel meststof gebruikt, dit kan de plant schaden.

  Mulch wordt gebruikt om de grond rondom planten te bedekken en vocht vast te houden. Het kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruid en het beschermen van de wortels tegen kou. Voor tuinplanten wordt vaak organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren gebruikt als mulch.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, dient neutraal tot licht alkalisch te zijn, met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van kalk kan helpen de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Deze plant kan gevoelig zijn voor aanvallen door bladluizen, trips en witte vlieg. Regelmatige inspectie en biologische bestrijdingsmiddelen kunnen helpen om ongedierte onder controle te houden. Het gebruik van insecticiden wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  Cynoglossum nervosum is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en heeft ruwe behaarde stelen en bladeren. De bloemen zijn blauw tot paars van kleur en groeien in losse trossen aan de uiteinden van de stengels. Cynoglossum nervosum komt van nature voor in bergachtige gebieden in Europa en Azië. Het is een attractieve plant voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.