Cyrtomium fortunei var. clivicola

Cyrtomium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cyrtomium fortunei var. clivicola is een soort van de hertenhoornvarenfamilie die groeit in rotsachtige omgevingen. Deze plant heeft diep groene, glanzende bladeren die in bundels groeien. De bladeren zijn veerachtig en kunnen tot 60 cm lang worden. Cyrtomium fortunei var. clivicola gedijt goed in de halfschaduw en heeft regelmatig water nodig. Deze plant voegt een exotisch tintje toe aan elke tuin of kamer.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden. Het heeft een frisse en groene uitstraling, zelfs wanneer andere planten hun blad verliezen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst te beschermen om schade te voorkomen. Deze tuinplant kan dus overleven in gematigde klimaten.

  Deze plant is relatief makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een vochtige grond en geef de plant voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Regelmatig de bladeren stofvrij maken bevordert de groei van de plant.

  Cyrtomium fortunei var. clivicola heeft ongeveer 50-60 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich vrij uit te kunnen spreiden en te gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en eventueel te verpotten als hij te groot wordt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden van uw tuin. Het gedijt goed in schaduwrijke omgevingen en kan zelfs groeien onder hoge bomen of in de buurt van gebouwen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft en de plant zal goed gedijen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1 tot 2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in water staan. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant is niet bekend als vlinder- of bijenlokkend. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit vanwege zijn groenblijvende bladeren die beschutting bieden en voedselbron zijn voor insecten en kleine dieren. Daarnaast helpt het wortelstelsel bij het verbeteren van de bodemstructuur en het vasthouden van water. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de diversiteit aan flora en fauna bevorderen.

  "Cyrtomium fortunei var. clivicola bloeit niet en produceert geen bloemen. Het is een bladverliezende plant die voornamelijk bekend staat om zijn decoratieve groene bladeren. De plant is voornamelijk in de lente en zomer actief."

  Deze plant kan beter geplaatst worden op een plek met schaduw of halfschaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen direct zonlicht. Planten die van nature in schaduwrijke gebieden groeien, verdragen vaak geen volle zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant te consumeren. Als je op zoek bent naar eetbare tuinplanten, zijn er andere opties beschikbaar.

  Ja, deze plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen door middel van de bladeren en stengels. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in een tuin of buitenruimte. Let op dat het effect van geluidsdemping afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte en dichtheid van de plant.

 • Het is niet nodig om de plant regelmatig te snoeien. Eventueel kunt u dode of beschadigde bladeren verwijderen voor een verzorgd uiterlijk. Snoeien kan het beste in het voorjaar of na de bloei worden gedaan.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

  Deze plant gedijt goed in lichtzure potgrond met een goede drainage. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken. Voeg indien nodig wat schors of zand toe aan de potgrond voor een betere beluchting.

  De "Cyrtomium fortunei var. clivicola" gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei en gezondheid van de plant. Vermijd zware, compacte grond die te snel water vasthoudt.

  Deze plant gedijt het beste op een schaduwrijke plek met vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht, maar zorg voor voldoende licht om de bladeren gezond te houden. Bescherm de plant tegen harde wind en extreme temperaturen.

  De plant heeft bescherming nodig tijdens de wintermaanden, vooral bij strenge vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met stro, bladeren of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig oude bladeren te verwijderen en de plant af en toe te bemesten voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen extra mest nodig tijdens het groeiseizoen, omdat ze al genoeg voedingsstoffen uit de bodem halen. Indien nodig kan er in het voorjaar organische mest worden toegevoegd om de plant te stimuleren. Het is belangrijk om de aanbevolen dosis te volgen en de plant niet te overbemesten.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen uitdroging en om de groei te bevorderen. Het zorgt voor extra vocht en voeding voor de plant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht zuur, met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een bodemtest kan helpen om de exacte pH-waarde van de grond te bepalen en eventueel aanpassingen te maken indien nodig. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid en groei van de plant te optimaliseren.

  Het is belangrijk om regelmatig de bladeren van de plant te controleren op eventueel ongedierte, zoals trips of bladluis. Mocht er sprake zijn van ongedierte, dan kunnen deze bestreden worden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen of door de aangetaste bladeren handmatig te verwijderen. Voor een gezonde groei van de plant is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en de plant regelmatig te inspecteren.

 • Omschrijving

  Cyrtomium fortunei var. clivicola is een soort van de hertenhoornvarenfamilie die groeit in rotsachtige omgevingen. Deze plant heeft diep groene, glanzende bladeren die in bundels groeien. De bladeren zijn veerachtig en kunnen tot 60 cm lang worden. Cyrtomium fortunei var. clivicola gedijt goed in de halfschaduw en heeft regelmatig water nodig. Deze plant voegt een exotisch tintje toe aan elke tuin of kamer.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.