Juniperus horizontalis

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Juniperus horizontalis, ook wel bekend als kruipende jeneverbes, is een groenblijvende struik die laag bij de grond groeit en zich horizontaal verspreidt. De naaldachtige bladeren zijn groen van kleur en hebben een zilverkleurige waas. In het voorjaar produceert deze plant kleine kegelvormige bessen die blauwzwart van kleur zijn. Juniperus horizontalis is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in zanderige, goed doorlatende bodems en zonnige tot licht beschaduwde locaties. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders en tuinen met een droge, rotsachtige grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Juniperus horizontalis is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Dit zorgt voor een mooie en groene uitstraling in de tuin, ook in de wintermaanden. Juniperus horizontalis is daarom een populaire keuze voor tuinbezitters die het hele jaar door willen genieten van groen in hun tuin.

  Juniperus horizontalis is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke en duurzame plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze plant is geschikt voor in de tuin en kan prima overwinteren in ons klimaat.

  Juniperus horizontalis is een makkelijk te onderhouden plant. Het heeft weinig verzorging nodig en kan goed tegen droge en zonnige omstandigheden. Snoeien is slechts af en toe nodig om de vorm te behouden.

  Juniperus horizontalis heeft ruimte nodig om zich horizontaal uit te kunnen spreiden. Planten moeten minstens 1,5 tot 2 meter uit elkaar geplaatst worden om voldoende groeiruimte te hebben. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en te groeien.

  Juniperus horizontalis groeit het beste in volle zon en verdraagt ook lichte schaduw. De plant zal minder snel groeien en mogelijk meer open groeien in de schaduw. Om de beste groei en vorm te behouden is het aan te raden om de plant in volle zon te planten.

  Juniperus horizontalis moet goed gedraineerde grond hebben en verdraagt droge omstandigheden goed, dus geef slechts af en toe water, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen moet je de plant ongeveer één keer per week water geven.

  Juniperus horizontalis trekt geen vlinders en bijen aan.

  Juniperus horizontalis draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vogels en kleine dieren. De plant trekt insecten aan die op hun beurt andere dieren aantrekken. Het zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en doet het daar zelfs uitstekend. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Veel soorten jeneverbes bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn bij consumptie. Het is daarom belangrijk om geen delen van deze plant te eten.

  Ja, Juniperus horizontalis heeft naaldvormige bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit maakt de plant ook geschikt als geluidsdempende toevoeging aan uw tuin. Juniperus horizontalis is een veelgebruikte tuinplant vanwege zijn decoratieve waarde en functies zoals geluidsdemping.

 • Juniperus horizontalis moet regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Dit kan het best in het voorjaar of najaar worden gedaan. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de gewenste vorm aan.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet constant nat blijft staan. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in water blijft staan.

  Het is belangrijk om bij het planten van deze tuinplant gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Deze potgrond zorgt ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Juniperus horizontalis gedijt het best in goed doorlatende en zanderige bodem. De bodem dient neutraal tot licht alkalisch te zijn. Een vochtige bodem wordt niet goed verdragen, dus zorg voor goede drainage.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Geschikt voor in de tuin als bodembedekker of in rotstuinen.

  Het is aan te raden om Juniperus horizontalis te beschermen tegen strenge vorst in de winter, vooral wanneer de plant nog jong is. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een laag mulch of door een beschermende doek te gebruiken. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst toeslaat.

  Juniperus horizontalis heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge en zanderige grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef af en toe water tijdens droge periodes, maar vermijd dat de grond te nat wordt.

  Tuinplanten zoals Juniperus horizontalis hebben over het algemeen weinig bemesting nodig. Een lichte bemesting in het voorjaar is voldoende. Gebruik bij voorkeur een langzaam werkende meststof voor een gelijkmatige groei.

  Mulch is een nuttige toevoeging voor de bodem rondom deze plant, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik een organisch materiaal zoals boomschors of houtsnippers en breng een laag van ongeveer 5 cm aan. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotten te voorkomen.

  De Juniperus horizontalis gedijt het best in een zure bodem. Het is daarom belangrijk dat de bodem een lage pH-waarde heeft. Een goede zuurgraad van de bodem is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste regelmatig controleren op luizen, spint of andere schadelijke insecten. Indien nodig kunt u biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Ook is het belangrijk om de plant gezond te houden door goede verzorging, zoals voldoende water en voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  Juniperus horizontalis, ook wel bekend als kruipende jeneverbes, is een groenblijvende struik die laag bij de grond groeit en zich horizontaal verspreidt. De naaldachtige bladeren zijn groen van kleur en hebben een zilverkleurige waas. In het voorjaar produceert deze plant kleine kegelvormige bessen die blauwzwart van kleur zijn. Juniperus horizontalis is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in zanderige, goed doorlatende bodems en zonnige tot licht beschaduwde locaties. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders en tuinen met een droge, rotsachtige grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.