Dianthus barbatus

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus barbatus, også kendt som Stolt Kavaler, er en flerårig plante med stedsegrønne blade og iøjnefaldende blomster i forskellige farver som lyserød, rød, hvid og lilla. Blomsterne har en karakteristisk duft og blomstrer om sommeren. Stolt Kavaler er populær på grund af sin lange blomstringsperiode og attraktive udseende i bede og blomsterbede. Denne plante trives bedst i veldrænet jord og kræver regelmæssig vanding. Dianthus barbatus tiltrækker sommerfugle og bier og kan også bruges som afskårne blomster i buketter.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Dianthus barbatus er ikke stedsegrøn. Det er en haveplante, der normalt ikke forbliver grøn hele året. Bladene kan visne om vinteren og begynde at vokse igen om foråret.

  Dianthus barbatus er vinterhårdfør ned til ca. -10 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten mod hård frost for at undgå skader. Overvintring på et beskyttet sted kan være nyttigt.

  Ja, denne plante er generelt let at vedligeholde og kræver lidt særlig pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og fjerne visne blomster for at fremme blomstringen. Det anbefales også at gøde planten om foråret for en sund vækst.

  Dianthus barbatus kræver cirka 20-30 cm plads mellem hver plante. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at vokse og blomstre godt. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med lys og luft.

  Nej, Dianthus barbatus trives bedst i fuld sol eller let skygge. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for at kunne vokse og blomstre godt. I skyggen kan plantens vækst blive hæmmet.

  Dianthus barbatus har brug for vand ca. 1-2 gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemvædet. Sørg for, at jorden får lov til at tørre let ud mellem hver vanding.

  "Ja, Dianthus barbatus er helt sikkert tiltrækkende for sommerfugle og bier. Blomsterne tiltrækker disse insekter med deres nektar og duft. Det er en smuk tilføjelse til haven for at støtte bestøvere."

  Ja, planten er god for biodiversiteten, fordi den tiltrækker bier og sommerfugle med dens nektarrige blomster. Det skaber en varieret have, hvor insekter kan finde føde og bestøvere kan hjælpe. Det hjælper med at fremme et sundt og afbalanceret økosystem i haven.

  Denne plante blomstrer normalt fra maj til og med august. Blomstringen kan vare cirka 8-10 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i varme perioder. Det er en stærk og holdbar plante, der er godt rustet til solrige forhold.

  Nej, planten er ikke spiselig. Den dyrkes primært på grund af de smukke blomster og duft. Det anbefales ikke at indtage planten.

  Ja, planten har tætte blade og stængler, der kan absorbere lyd. Det kan hjælpe med at reducere støjgener i haven eller på altanen.

 • Beskær regelmæssigt visne blomster for at fremme blomstringen. Klip stilkene tilbage til jorden efter blomstring for at forynge planten. Ikke beskær for hårdt, da planten kan vokse hurtigt tilbage.

  Denne plante har brug for regelmæssig vanding, især under varme og tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke for våd. Giv vand ved plantens base for at forhindre skimmeldannelse.

  Det anbefales at plante denne haveplante i godt drænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden indeholder tilstrækkelige næringsstoffer og holder på fugten godt. Brug eventuelt pottemuld specielt til blomstrende planter for det bedste resultat.

  Dianthus barbatus trives bedst i veldrænet jord med en gennemsnitlig frugtbarhed. Jordbunden bør være let sur til neutral og må ikke være for våd. En humusrig jord bidrager til en sund vækst af denne haveplante.

  Den ideelle placering for denne plante er i fuld sol eller halvskygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke bliver for våd. Denne plante trives godt i bede, rabatter og stenbede.

  Det anbefales at beskytte planten mod frost ved at anvende mulch eller svampekompost rundt om basen. Det er også muligt at lægge et beskyttende klæde eller plastfolie over planten i de koldeste måneder. Sørg dog for, at planten har tilstrækkelig luftcirkulation for at undgå skimmelsvækst.

  Planten trives bedst i veldrænet jord og bør vandes regelmæssigt, især i tørre perioder. Fjern regelmæssigt visnede blomster for at fremme blomstringen.

  Dianthus barbatus har brug for regelmæssig gødning med en universal gødning til blomstrende planter. Brug flydende gødning eller gødningstabletter hver 4-6 uge i vækstsæsonen. Sørg for, at planten får tilstrækkelige næringsstoffer for en sund vækst og blomstring.

  Mulching hjælper med at holde jorden omkring denne plante fugtig og begrænser ukrudtvækst. Brug organisk materiale som blade, halm eller kompost som mulch. Sørg for, at mulchlaget ikke kommer direkte op mod plantens stængler.

  Dianthus barbatus trives bedst i en neutral til let sur jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,5. En for sur eller for alkalisk jord kan hæmme vækst og blomstring af denne plante. Det anbefales derfor at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  For at undgå skadedyr på denne plante, kan jorden løsnes regelmæssigt, og døde blade kan fjernes. Derudover kan det hjælpe at inspicere planterne regelmæssigt for potentielle skadedyr og behandle dem om nødvendigt med naturlige skadedyrsbekæmpelsesmidler. God luftcirkulation og tilstrækkeligt sollys kan også bidrage til at forebygge skadedyr.

 • Beskrivelse

  Dianthus barbatus, også kendt som Stolt Kavaler, er en flerårig plante med stedsegrønne blade og iøjnefaldende blomster i forskellige farver som lyserød, rød, hvid og lilla. Blomsterne har en karakteristisk duft og blomstrer om sommeren. Stolt Kavaler er populær på grund af sin lange blomstringsperiode og attraktive udseende i bede og blomsterbede. Denne plante trives bedst i veldrænet jord og kræver regelmæssig vanding. Dianthus barbatus tiltrækker sommerfugle og bier og kan også bruges som afskårne blomster i buketter.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.