Dianthus caryophyllus

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus caryophyllus, ook bekend als trosanjelier, is een mooie bloeiende plant met geurige bloemen in verschillende kleuren zoals roze, rood, wit en geel. De plant heeft smalle bladeren en bloeit van het voorjaar tot de herfst. Dianthus caryophyllus is populair vanwege de aantrekkelijke geur en wordt vaak gebruikt als snijbloem in boeketten. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen zal de plant aanzetten tot het produceren van nieuwe bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Dianthus caryophyllus is niet groenblijvend. De plant verliest zijn blad in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een populaire tuinplant vanwege de prachtige bloemen en de lange bloeiperiode.

  De "Dianthus caryophyllus" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen tegen vorst. Het is een populaire tuinplant vanwege de mooie bloemen en winterhardheid.

  Ja, de Tuinplant "Dianthus caryophyllus" is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en bloeit het best in de volle zon. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  De plant heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om te groeien. Het is goed om de plant ongeveer 20 centimeter uit elkaar te planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen.

  Dianthus caryophyllus groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het is aan te raden om de plant minimaal 6 uur per dag in direct zonlicht te plaatsen voor optimale groei. Te veel schaduw kan de bloei van de plant verminderen.

  Dianthus caryophyllus heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant staat bekend als aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Hierdoor kunnen ze helpen bij de bestuiving van de plant en de biodiversiteit in de tuin bevorderen.

  Ja, "Dianthus caryophyllus" is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Het kan helpen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten en de voedselketen te ondersteunen. Het biedt een bron van voedsel en beschutting voor verschillende insecten en dieren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met juli. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld vanwege zijn decoratieve bloemen in tuinen en bloemstukken. Consumptie kan leiden tot maagklachten.

  Ja, de plant is geluidsdempend door zijn bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan daarom helpen om geluidsoverlast te verminderen in een tuinomgeving.

 • Om de plant gezond en bloeiend te houden, is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit kan gedaan worden door de bloemstelen met een scherpe snoeischaar tot net boven de bladeren af te knippen. Snoei de plant na de bloei in het najaar terug tot ongeveer 10 cm boven de grond om de plant te verjongen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermeng het met wat zand voor een betere drainage. Kies een potgrond die geschikt is voor bloeiende planten en voeg indien nodig wat organische meststof toe. Ververs de potgrond elk jaar of om de paar jaar om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame bodem. Zorg voor voldoende humus en compost voor een optimale groei. Vermijd te zure bodem, kalk kan helpen om de pH-waarde te verhogen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd plekken waar water kan blijven staan na regenval. Bescherm de plant tegen sterke wind en kies een beschutte locatie als mogelijk.

  Om Dianthus caryophyllus te beschermen tegen de winterkou, kan je de plant bedekken met een dikke laag mulch of stro. Zo blijven de wortels warm en beschermd tegen vorst. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat en geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond te drassig wordt. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Overwinter de plant op een beschutte plek indien nodig.

  De Dianthus houdt van een voedzame bodem en kan profiteren van een lichte bemesting in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur een organische meststof met een laag stikstofgehalte om overmatige groei te voorkomen. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig over de grond wordt verspreid en vermijd contact met de bladeren om verbranding te voorkomen.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur voor deze plantensoort. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant, maar deze niet tegen de stam aan te laten liggen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro als mulch.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht alkalisch, met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan leiden tot slechte groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Planten zoals deze hebben soms last van bladluizen, spint, en slakken. Een effectieve manier om deze plaaginsecten te bestrijden is door regelmatig de planten te inspecteren en handmatig de insecten te verwijderen. Daarnaast kunnen ook natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Dianthus caryophyllus, ook bekend als trosanjelier, is een mooie bloeiende plant met geurige bloemen in verschillende kleuren zoals roze, rood, wit en geel. De plant heeft smalle bladeren en bloeit van het voorjaar tot de herfst. Dianthus caryophyllus is populair vanwege de aantrekkelijke geur en wordt vaak gebruikt als snijbloem in boeketten. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen zal de plant aanzetten tot het produceren van nieuwe bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.