Dianthus deltoides

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dianthus deltoides, ook wel bekend als het maaidorinkruid, is een laagblijvende vaste plant met smalle groene bladeren en kleine, roze bloemen. Deze plant bloeit in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. De Dianthus deltoides gedijt goed in de volle zon en is geschikt voor rotstuinen, borders of als bodembedekker. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist. De Dianthus deltoides verspreidt een aangename geur en is een prachtige toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Dianthus deltoides is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en groeit in het voorjaar weer nieuwe bladeren. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant Dianthus deltoides is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed overleven tijdens koude winters in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst eventueel extra te beschermen.

  Ja, de Dianthus deltoides is een plant die relatief makkelijk te onderhouden is. Deze tuinplant heeft weinig speciale zorg nodig en gedijt goed op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 15 tot 20 centimeter ruimte nodig tussen elke plant voor optimale groei. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet verstikt raakt door andere planten. Houd bij het planten ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en zorg voor voldoende ruimte voor wortelgroei.

  Dianthus deltoides groeit het beste in de volle zon, maar kan ook overleven in de halfschaduw. Groeien in de schaduw kan leiden tot minder bloei en een minder compacte groei. Het is daarom aan te raden om de plant toch zoveel mogelijk zonlicht te geven voor optimale groei.

  Dianthus deltoides heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te drassig. In de zomerperiode kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die het produceert en de kleurrijke bloemen die aantrekkelijk zijn voor deze insecten. Het kan helpen bij het aantrekken van nuttige bestuivers in de tuin.

  De plant "Dianthus deltoides" trekt verschillende insecten aan, waaronder vlinders en bijen, waardoor het een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast verspreidt deze plant zich gemakkelijk en kan helpen bij het herstel van verstoorde ecosystemen. Tot slot zorgt het kleurrijke bloemen voor een aantrekkelijke omgeving voor verschillende diersoorten.

  Dianthus deltoides bloeit van juni tot augustus en de bloei kan duren van 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de grond goed te laten uitdrogen tussen de gietbeurten door.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en geurige bladeren. Het consumeren van de plant kan maagklachten veroorzaken.

  Dianthus deltoides heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is eerder bedoeld als decoratieve tuinplant en heeft geen specifieke geluidswerende kenmerken. Er zijn andere planten die beter geschikt zijn voor geluidsdemping in de tuin.

 • Dianthus deltoides kan het beste na de bloei lichtjes teruggesnoeid worden om de plant gezond te houden. Verwijder dode bloemen en knip lange scheuten bij. Snoei in het najaar de plant terug om hem winterklaar te maken.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig, maar niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een mengsel van potgrond met wat zand en vermiculiet kan helpen bij het bevorderen van een gezonde groei.

  De Dianthus deltoides gedijt goed in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Voedzame grond met een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om Dianthus deltoides te beschermen tegen winterse weersomstandigheden, is het aan te raden om mulch of bladeren rond de plant aan te brengen. Dit kan helpen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een doek of fleece bij strenge vorstperiodes.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met een langzaam werkende meststof.

  Dianthus deltoides heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen op arme grond. Een jaarlijkse bemesting met een algemene meststof in het voorjaar is voldoende om de plant gezond te houden. Overbemesting kan leiden tot een zwakkere groei en bloei.

  Mulch kan helpen om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden in de bodem. Het kan ook bijdragen aan het behouden van een constante bodemtemperatuur en het beschermen van de wortels tegen vorst. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro als mulch.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een bodemtest kan helpen om te bepalen of de bodem geschikt is voor deze plant. Het is belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de juiste aanpassingen te maken.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig inspectie van de bladeren worden uitgevoerd om te controleren op eventuele plagen. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden ingezet om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Dianthus deltoides, ook wel bekend als het maaidorinkruid, is een laagblijvende vaste plant met smalle groene bladeren en kleine, roze bloemen. Deze plant bloeit in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. De Dianthus deltoides gedijt goed in de volle zon en is geschikt voor rotstuinen, borders of als bodembedekker. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist. De Dianthus deltoides verspreidt een aangename geur en is een prachtige toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.