Dianthus plumarius

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus plumarius, ook bekend als het tapijtanjer, is een vaste plant met smalle, grijsgroene bladeren en stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden. De plant bloeit in de zomer met geurende bloemen in diverse kleuren, zoals roze, wit en paars. Deze bloemen hebben een karakteristieke gekartelde rand en bloeien in clusters bovenaan de stengels. Dianthus plumarius gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige locaties, en kan gebruikt worden als bodembedekker of in rotstuinen. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dianthus plumarius is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad tijdens de wintermaanden. Het is een tuinplant die voornamelijk in de lente en zomer bloeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen eventuele vorst. De plant kan het beste overwinteren op een beschutte plek.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor een optimale groei.

  Dianthus plumarius heeft ongeveer een ruimte nodig van 20 tot 30 centimeter in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie te vermijden.

  Dianthus plumarius groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloeien en mogelijk langere stelen vormen om naar het licht te groeien. Over het algemeen heeft de plant wel zonlicht nodig om goed te gedijen.

  De plant heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de grond voordat u water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Het kan dus zeker helpen om deze plant in de tuin te zetten als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, deze plant trekt bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen kleine dieren zoals lieveheersbeestjes schuilen in de bladeren van deze plant. Het zorgt dus voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Nee, de Dianthus plumarius is niet eetbaar en wordt meestal gekweekt vanwege de decoratieve bloemen in de tuin. Eetbare planten hebben meestal een specifieke smaak en structuur, terwijl deze plant niet geschikt is voor consumptie. Het is belangrijk om alleen planten te eten die bekend staan als eetbaar en veilig zijn voor menselijke consumptie.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben een geluidsdempende werking doordat ze geluidsgolven absorberen. Dit maakt de plant geschikt om in de tuin geplaatst te worden als een vorm van natuurlijke geluidsisolatie.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Snoei de uitgebloeide bloemstengels tot aan de basis van de plant. Verwijder ook eventuele dode bladeren en takken.

  De plant heeft matig water nodig en moet gelijkmatig worden bewaterd. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Geef de plant water aan de basis om te voorkomen dat de bladeren nat worden.

  Voor Tuinplanten zoals Dianthus plumarius is het belangrijk om te planten in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingstoffen in de potgrond en geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels constant nat blijven. Overwinter de plant in vorstvrije grond of bescherm deze met stro of bladeren tegen strenge vorst.

  Dianthus plumarius gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem een neutrale tot licht zure pH heeft. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, omdat de plant gevoelig is voor wortelrot.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Planten in de volle grond op een beschutte plek in de tuin is ideaal voor deze plant.

  In de winter kan het nuttig zijn om mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Je kunt ook een beschermende laag van bladeren of stro over de plant leggen om deze te beschermen tegen extreme kou. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering om te voorkomen dat de wortels te nat worden tijdens de wintermaanden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks een meststof voor bloeiende planten.

  Dianthus plumarius heeft behoefte aan een voedzame bodem voor een goede groei en bloei. Gebruik in het voorjaar en de zomer een meststof speciaal voor bloeiende planten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende voeding krijgt, maar vermijd overbemesting om wortelverbranding te voorkomen.

  Het is aan te raden om bij het planten van deze tuinplant gebruik te maken van mulch, dit helpt de grond vocht vast te houden en de plant te beschermen tegen onkruid. Een laagje mulch van enkele centimeters is voldoende om de wortels van de plant te beschermen en de groei te stimuleren. Het regelmatig vernieuwen van de mulchlaag houdt de plant gezond en zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin.

  Dianthus plumarius houdt van neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem helpen reguleren.

  Om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden bij deze Tuinplanten, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofwantsen worden ingezet. Ook regelmatig controleren op plagen en indien nodig de aangetaste delen van de plant verwijderen kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Ten slotte kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld zeep of olie worden gebruikt indien nodig.

 • Omschrijving

  Dianthus plumarius, ook bekend als het tapijtanjer, is een vaste plant met smalle, grijsgroene bladeren en stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden. De plant bloeit in de zomer met geurende bloemen in diverse kleuren, zoals roze, wit en paars. Deze bloemen hebben een karakteristieke gekartelde rand en bloeien in clusters bovenaan de stengels. Dianthus plumarius gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige locaties, en kan gebruikt worden als bodembedekker of in rotstuinen. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.