Juniperus squamata

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Juniperus squamata, ook wel bekend als de schubbenjeneverbes, is een groenblijvende struik met een langzame groei en een compacte, bolvormige groeiwijze. De naaldachtige bladeren zijn groen tot blauwgroen van kleur en bedekt met schubben, vandaar de naam. In de herfst kunnen de bladeren een paarse tint krijgen. Deze plant staat bekend om zijn hoge tolerantie voor droge en koude omstandigheden en gedijt goed in rotsachtige tuinen. Juniperus squamata produceert kleine kegelvormige vruchten die blauwzwart van kleur zijn in het najaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Juniperus squamata is een groenblijvende tuinplant. Dat betekent dat de plant het hele jaar door groene naalden behoudt, en niet zijn bladeren verliest in de winter. Juniperus squamata past zich goed aan verschillende weersomstandigheden aan en blijft daardoor groen gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is goed bestand tegen koude en vorstige winters. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, Juniperus squamata is een makkelijke plant in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en groeit op bijna elke grondsoort. Snoeien is ook niet vaak nodig.

  Juniperus squamata heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en obstakels om mooie groei te bevorderen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het kiezen van een geschikte locatie.

  Juniperus squamata groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed gedijen. Optimaal is dus een plek met voldoende zonlicht.

  Juniperus squamata heeft matig water nodig, dus 1-2 keer per week water geven is voldoende. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten goed kan opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders te helpen bestuiven.

  Juniperus squamata draagt bij aan biodiversiteit doordat de plant schuilplaatsen biedt voor kleine dieren en insecten. Daarnaast zijn de bessen een voedselbron voor vogels en insecten. De plant helpt daarmee om een gezonde en diverse tuinomgeving te creëren.

  Deze plant bloeit in de maanden april, mei en juni en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij extreme hitte om uitdroging te voorkomen. Juniperus squamata is winterhard en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is geen voedselplant en kan schadelijk zijn bij consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, Juniperus squamata staat bekend als een geluidsdempende plant vanwege de dichte groei van de naaldachtige bladeren. Het kan helpen om geluiden en lawaai te absorberen en te verminderen in de omgeving waar het groeit. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en geluidsvrije tuin.

 • Juniperus squamata kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of najaar. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken om de vorm en gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherp snoeigereedschap gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant houdt van een goed doorlatende grond en af en toe water geven is voldoende. Het is belangrijk dat de grond niet te nat wordt. Geef in de zomermaanden iets meer water dan in de winter.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken om wortelrot te voorkomen. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten voor een goede groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Juniperus squamata gedijt het beste in goed doorlatende, kalkrijke grond. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd natte of erg vochtige plekken in de tuin. Zorg voor voldoende luchtcirculatie om schimmelziekten te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om deze plant te beschermen tegen sterke wind en vorst. Dit kan door de plant in te pakken met jute of fleece. Ook is het aan te raden om de plantenpot met aarde te bedekken voor extra isolatie.

  Juniperus squamata heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om zijn vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef de plant af en toe water, vooral tijdens droge periodes.

  Juniperus squamata heeft weinig bemesting nodig en kan prima groeien in arme grond. Het is voldoende om de plant eenmaal per jaar te bemesten in het voorjaar met organische mest of speciale coniferenmest. Het is belangrijk om de plant niet te veel mest te geven, omdat dit kan leiden tot overmatige groei en een zwakkere plant.

  Mulchen is gunstig voor deze groenblijvende plant, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik een laag organisch materiaal zoals boomschors of bladmulch rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt geplaatst om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks om de plant gezond en sterk te houden.

  Juniperus squamata gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale zuurgraad. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goede afwatering om verzuring van de grond te voorkomen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen veilig worden gebruikt om ongedierte te verwijderen. Regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  Juniperus squamata, ook wel bekend als de schubbenjeneverbes, is een groenblijvende struik met een langzame groei en een compacte, bolvormige groeiwijze. De naaldachtige bladeren zijn groen tot blauwgroen van kleur en bedekt met schubben, vandaar de naam. In de herfst kunnen de bladeren een paarse tint krijgen. Deze plant staat bekend om zijn hoge tolerantie voor droge en koude omstandigheden en gedijt goed in rotsachtige tuinen. Juniperus squamata produceert kleine kegelvormige vruchten die blauwzwart van kleur zijn in het najaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.