Juniperus

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Juniperus, ook bekend als jeneverbes, is een groenblijvende struik of boom die behoort tot de cipresfamilie. De plant heeft stekelige naalden en kleine schubben die bessen produceren die vaak worden gebruikt in de productie van jenever. Juniperus gedijt goed in droge, zonnige en goed doorlatende bodems en is een populaire plant in tuinen en landschappen. De plant wordt vaak gebruikt als decoratieve haag of als bodembedekker vanwege zijn dichte groei en groene kleur. Juniperus is ook belangrijk voor de biodiversiteit, omdat het een voedselbron is voor vogels en andere dieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Ideaal voor het aanbieden van kleur en structuur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Juniperus is een populaire keuze voor tuinbeplanting vanwege zijn blijvende groenheid.

  Juniperus is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is bestand tegen koude temperaturen en kan goed overleven in ons klimaat. Het is een ideale keuze voor in de tuin.

  Juniperus is relatief makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze plant is zeer winterhard en kan verschillende bodemtypes verdragen. Zorg voor voldoende zonlicht en water geven tijdens droge periodes.

  Juniperus heeft gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het kiezen van een geschikte locatie in de tuin.

  De meeste soorten Juniperus groeien het beste in de volle zon en verdragen geen diepe schaduw. Ze hebben veel zonlicht nodig voor een goede groei en bloei. Probeer een plek te vinden waar de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  Juniperus heeft een matig tot laag waterbehoefte en moet alleen worden bewaterd als de grond droog aanvoelt. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van het weer en de standplaats van de plant.

  Juniperus is niet bekend als een plant die vlinders en bijen aantrekt. Het is meer een decoratieve struik die voornamelijk om zijn geur en verschijning wordt gekweekt. Juniperus kan echter wel vogels aantrekken, omdat ze de zaden van de struik eten.

  Juniperus draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting voor vogels en insecten. De plant helpt ook de bodem gezond te houden door erosie te voorkomen en voedingsstoffen te behouden. Juniperus is een aanwinst voor de biodiversiteit in de tuin.

  Juniperus bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Juniperus kan goed tegen de volle zon en verdraagt zelfs droge grond en lage temperaturen. Het is een sterke en robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft. Juniperus is daarom een ideale plant voor in de tuin.

  De bessen van deze plant zijn eetbaar, maar enkel in kleine hoeveelheden vanwege hun sterke smaak. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op deze bessen, dus het wordt niet aangeraden om ze te consumeren zonder medisch advies. Het is belangrijk om zeker te weten dat de bes die je plukt geen giftige variant is.

  Ja, Juniperus planten hebben naaldachtige bladeren die geluid kunnen absorberen en daarmee geluidsdempend kunnen zijn. Deze eigenschap maakt ze geschikt voor het verminderen van omgevingsgeluid in een tuin of buitenruimte. Juniperus planten kunnen hierdoor bijdragen aan een rustigere en meer ontspannen omgeving.

 • Junipers kunnen het beste gesnoeid worden in de lente of vroege zomer. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant naar de gewenste vorm. Wees voorzichtig met snoeien, want junipers kunnen langzaam herstellen van een te rigoureuze snoeibeurt.

  Juniperus houdt van een droge grond en verdraagt droogte goed. Het is belangrijk om de plant matig water te geven, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten in wat kan opdrogen.

  Juniperus gedijt goed in goed doorlatende potgrond vermengd met zand. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel een speciale cactus- of vetplantenmix voor een optimale groei.

  Juniperus gedijt het best in goed doorlatende, kalkrijke grond. De bodem dient matig vochtig te zijn en mag niet te nat zijn, om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Juniperus groeit het best in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in de volle zon staat, om verbranding te voorkomen. Goede luchtcirculatie rondom de plant is belangrijk voor een gezonde groei.

  Om de plant te beschermen in de winter is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast kunnen gevoelige variëteiten worden beschermd met een doek of hoes. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst toeslaat.

  Juniperus heeft weinig onderhoud nodig en is bestand tegen droge grond en zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om zijn vorm te behouden en overtollige takken te verwijderen. Verwijder regelmatig onkruid en mulch rond de plant om vocht vast te houden en de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen weinig mest nodig. Het is belangrijk om de planten in het voorjaar te voorzien van organische meststoffen. Gebruik een meststof die speciaal geschikt is voor tuinplanten om de groei en bloei te stimuleren.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Mulch kan bestaan uit materialen zoals boomschors, houtsnippers, bladeren of grind. Het dient rond de basis van de plant aangebracht te worden met een laag van ongeveer 5-7 cm dik.

  De Juniperus plant gedijt het beste in zure grond. Een pH-waarde tussen 4.5 en 6.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed zuurgehalte in de bodem voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Juniperus is gevoelig voor verschillende soorten ongedierte, waaronder spint, bladluizen en wolluis. Om deze plagen te bestrijden, kunnen insecticiden gebruikt worden, zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  Juniperus, ook bekend als jeneverbes, is een groenblijvende struik of boom die behoort tot de cipresfamilie. De plant heeft stekelige naalden en kleine schubben die bessen produceren die vaak worden gebruikt in de productie van jenever. Juniperus gedijt goed in droge, zonnige en goed doorlatende bodems en is een populaire plant in tuinen en landschappen. De plant wordt vaak gebruikt als decoratieve haag of als bodembedekker vanwege zijn dichte groei en groene kleur. Juniperus is ook belangrijk voor de biodiversiteit, omdat het een voedselbron is voor vogels en andere dieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.