Digitalis purpurea subsp. purpurea

Digitalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Digitalis purpurea subsp. purpurea, ook wel bekend als de gewone vingerhoedskruid, is een tweejarige plant die inheems is in Europa. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en staat bekend om zijn langwerpige bladeren en torenhoge bloemstengels met paarse bloemen die lijken op vingerhoedjes. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Het vingerhoedskruid is geliefd om zijn sierlijke uitstraling in tuinen en wordt vaak gebruikt in borders en cottage tuinen. Let op: alle delen van de plant zijn giftig bij consumptie en moeten buiten het bereik van kinderen en huisdieren gehouden worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Digitalis purpurea subsp. purpurea is niet groenblijvend. Het is een winterharde tweejarige plant die zijn blad verliest in de winter en in het voorjaar opnieuw uitloopt. Het wordt vaak gebruikt als eenjarige in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst extra te beschermen. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplant worden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Digitalis purpurea subsp. purpurea heeft ongeveer 30-45 cm ruimte nodig tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven. Het is een mooie toevoeging aan een schaduwtuin.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Houd de grond goed in de gaten en pas het watergeefschema indien nodig aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die in de bloemen wordt geproduceerd. Het is daarom een goede keuze voor tuinplanten die bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het aanplanten van deze plant kan helpen om de populatie van vlinders en bijen te ondersteunen.

  "Digitalis purpurea subsp. purpurea" draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten zoals bijen en hommels. De plant zorgt voor een diversiteit aan soorten in de tuin en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Het is dus een goede toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Digitalis purpurea subsp. purpurea bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. In de volle zon zal de plant ook meer bloemen produceren.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Hoewel het een populaire tuinplant is vanwege zijn mooie bloemen, bevat het giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de bladeren van Digitalis purpurea subsp. purpurea kunnen geluidsgolven absorberen en zo de omgeving enigszins dempen. Het effect is echter minimaal en de plant is voornamelijk geliefd om zijn mooie bloemen en groeiwijze in de tuin.

 • Digitalis purpurea subsp. purpurea hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Dode bloemstelen kunnen na de bloei worden verwijderd om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei indien nodig beschadigde of ongewenste takken.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water bij voorkeur in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn voor deze plant om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om een mix van turf en compost te gebruiken. Vermijd zware kleigrond omdat dit de drainage kan belemmeren.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Indien nodig kan de bodem worden verbeterd met organisch materiaal zoals compost.

  Digitalis purpurea subsp. purpurea gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft, maar niet te nat. Deze tuinplant kan goed groeien in borders, langs paden of in wilde tuinen.

  Zorg voor winterbescherming door de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Plaats ook een beschermende doek of tent over de plant om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd staat tegen koude wind en vorst.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals Digitalis hebben over het algemeen geen speciale bemesting nodig. Het is voldoende om in het voorjaar een organische meststof toe te voegen aan de grond. Let op dat je de juiste hoeveelheid meststof gebruikt om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor de grond en kan helpen om vocht vast te houden. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of compost. Breng een laag mulch aan rondom de plant, maar niet tegen de stam.

  Deze plant gedijt het beste in zure bodems, met een optimale pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de pH-waarde op het juiste niveau te houden.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en slakken. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij de bestrijding van bladluizen. Slakken kunnen worden geweerd door het plaatsen van koperringen rondom de plant.

 • Omschrijving

  Digitalis purpurea subsp. purpurea, ook wel bekend als de gewone vingerhoedskruid, is een tweejarige plant die inheems is in Europa. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en staat bekend om zijn langwerpige bladeren en torenhoge bloemstengels met paarse bloemen die lijken op vingerhoedjes. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Het vingerhoedskruid is geliefd om zijn sierlijke uitstraling in tuinen en wordt vaak gebruikt in borders en cottage tuinen. Let op: alle delen van de plant zijn giftig bij consumptie en moeten buiten het bereik van kinderen en huisdieren gehouden worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.