Doronicum plantagineum 'Excelsum'

Doronicum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Doronicum plantagineum 'Excelsum' is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. Deze plant wordt ook wel Voorjaarshoningbloem genoemd vanwege de opvallende gele bloemen die verschijnen in het voorjaar. De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. Doronicum plantagineum 'Excelsum' kan tot ongeveer 50 cm hoog worden en vormt mooie pollen met lange stelen en hartvormige bladeren. Deze plant is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en natuurlijke tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de 'Doronicum plantagineum 'Excelsum' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is aan te raden om de plant in het najaar terug te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C. In strenge winters is het aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch. De plant kan goed gedijen in de meeste tuinen met een gematigd klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig speciale zorg en kan gedijen in verschillende soorten bodem en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Doronicum plant heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig voor optimale groei. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen elke plant voor een goede luchtcirculatie. Plant ze in groepen voor een mooi effect in de border.

  Ja, Doronicum plantagineum 'Excelsum' groeit goed in de schaduw. Deze planten gedijen goed bij weinig direct zonlicht en kunnen zelfs beter presteren in schaduwrijke omgevingen. Het is daarom ideaal voor plekken in de tuin waar weinig zonlicht komt.

  De Doronicum plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door eens per week water te geven. Overbewatering moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de overvloedige bloemen die nectar bevatten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. Het helpt bij het stimuleren van biodiversiteit en het behouden van een gezonde tuinomgeving.

  Deze plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant dienen als voedselbron voor verschillende insecten en vogels. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit.

  'Doronicum plantagineum 'Excelsum' bloeit van april tot juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Houd er rekening mee dat voldoende water geven belangrijk is tijdens warme zomerdagen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de Doronicum plantagineum 'Excelsum' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie gele bloemen. Consumptie kan leiden tot maagklachten of vergiftiging.

  Ja, de Doronicum plantagineum 'Excelsum' heeft de potentie om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladstructuur en stengels. Het kan helpen om geluiden te absorberen en zo een rustige omgeving te creëren in de tuin.

 • Om de plant te snoeien, knip je in het voorjaar de uitgebloeide bloemen weg. Verwijder ook eventueel lelijk geworden blad om de plant er fris uit te laten zien. Schnitt kan ook handig zijn om de plant wat compacter te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef af en toe wat organische mest voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde. Verrijk de bodem indien nodig met compost voor een optimale groei.

  De plant staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de winter goed door te komen heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst. Je kunt de plant beschermen door mulch rondom de basis aan te brengen en gevoelige takken af te dekken. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder verwelkte bloemen om de bloei te verlengen. In het voorjaar kun je de plant delen om de groei te bevorderen.

  De Doronicum plant heeft behoefte aan een regelmatige bemesting met organische meststoffen om gezond te blijven en goed te groeien. Het is belangrijk om te bemesten in het voorjaar voordat de plant begint te groeien en in de zomermaanden om de bloei te stimuleren. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten.

  Door het aanbrengen van mulch rondom de plant zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft en onkruidgroei wordt tegengegaan. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Doronicum plant houdt van neutrale tot licht zure grond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is voor een gezonde groei van de plant. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte bij deze plant te bestrijden, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren op tekenen van ongedierte en deze handmatig verwijderen. Tot slot kan je eventueel ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie gebruiken.

 • Omschrijving

  De Doronicum plantagineum 'Excelsum' is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. Deze plant wordt ook wel Voorjaarshoningbloem genoemd vanwege de opvallende gele bloemen die verschijnen in het voorjaar. De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. Doronicum plantagineum 'Excelsum' kan tot ongeveer 50 cm hoog worden en vormt mooie pollen met lange stelen en hartvormige bladeren. Deze plant is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en natuurlijke tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.