Dryopteris affinis 'Crispa'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dryopteris affinis 'Crispa' is een soort varen met krullende bladeren en een zachte textuur. De bladeren zijn glimmend en groen van kleur, en ze kunnen tot wel 60 cm lang worden. Deze varen gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw, en is goed winterhard. Het is een mooie en decoratieve plant die een natuurlijke uitstraling geeft aan elke tuin of border. De 'Crispa' variëteit staat bekend om zijn elegantie en aantrekkelijke uiterlijk.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren in de winter. Dit maakt het een ideale keuze voor een tuin die het hele jaar door groen moet blijven.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden de plant te beschermen bij strenge vorst. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft geen speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant op een beschutte plek te plaatsen. Verwijder regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden.

  Dryopteris affinis 'Crispa' heeft ruimte nodig voor zijn bladeren om mooi uit te groeien. Houd rekening met een minimale afstand van ongeveer 50 centimeter tussen andere planten om voldoende ruimte te bieden. Zorg ook voor voldoende licht en luchtstroom rondom de plant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en gedijt goed op plekken met weinig zonlicht. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen of plekken met weinig direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water stagnatie om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren en indien nodig water te geven.

  Nee, Dryopteris affinis 'Crispa' trekt geen vlinders en bijen aan omdat het een varen is en geen bloemen heeft die nectar produceren. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin of als bodembedekker.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook draagt de plant bij aan een gezond ecosysteem in de tuin door het bevorderen van een evenwichtige populatie van nuttige organismen. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan een divers en gezond ecosysteem.

  'Dryopteris affinis 'Crispa' bloeit niet, aangezien het een varensoort is. Varens produceren sporen in plaats van bloemen. Deze plant groeit van lente tot herfst en blijft het hele jaar groen.'

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig water te geven. Zorg er ook voor dat de plant voldoende bescherming heeft tegen felle middagzon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om alleen planten te eten die bekend staan als veilig voor consumptie. Het is verstandig om andere eetbare plantensoorten te kiezen om gezondheidsrisico's te voorkomen.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te absorberen en kan dus helpen om geluid te dempen in de tuin. Dit komt door de dichtheid van de bladeren en de structuur van de plant. Het kan dus een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in de buitenruimte.

 • Deze plant dient niet gesnoeid te worden, behalve als er dood of beschadigd blad verwijderd moet worden. Het is belangrijk om regelmatig dode bladeren te verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Verwijder voorzichtig de bladeren die bruin zijn geworden of beschadigd zijn door bijvoorbeeld wind of insecten.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. Water geven in de ochtend is het beste voor de plant.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende potgrond die licht vochtig is. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt. Een universele potgrond voor tuinplanten is vaak geschikt voor deze plant.

  Dryopteris affinis 'Crispa' gedijt het best in humusrijke, vochtige grond. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Voeg eventueel compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond op een halfschaduwrijke tot schaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Voor planten die behoren tot de Tuinplanten is het aan te raden om in de winter een laag mulch aan te brengen rond de wortels ter bescherming tegen vorst. Tijdens periodes van strenge vorst kan het ook nuttig zijn om de plant af te dekken met jute of een vergelijkbaar materiaal. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water krijgt, aangezien uitdroging kan optreden tijdens koude droge periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant af en toe voeding voor een goede groei. Plant de varen op een beschutte plek in de halfschaduw.

  Deze plant groeit goed in voedzame grond en heeft geen extra bemesting nodig. Eens per jaar kan een lichte bemesting met organische mest worden toegepast in het voorjaar. Te veel bemesting kan leiden tot overbemesting en schade aan de plant.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het zorgt er ook voor dat de wortels van de plant beter beschermd zijn tegen extreme temperaturen. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant optimaal te laten groeien.

  Deze plant gedijt goed in een zure grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf of compost.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, slakken en witte vlieg. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van schadelijke insecten. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en vermijd het teveel bemesten om ziektes te voorkomen.

 • Omschrijving

  Dryopteris affinis 'Crispa' is een soort varen met krullende bladeren en een zachte textuur. De bladeren zijn glimmend en groen van kleur, en ze kunnen tot wel 60 cm lang worden. Deze varen gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw, en is goed winterhard. Het is een mooie en decoratieve plant die een natuurlijke uitstraling geeft aan elke tuin of border. De 'Crispa' variëteit staat bekend om zijn elegantie en aantrekkelijke uiterlijk.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.