Dryopteris filix-mas

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris filix-mas, ook wel bekend als de mannetjesvaren, is een varensoort die veel voorkomt in Europese bossen en bossige gebieden. Deze varen heeft een opvallende donkergroene kleur en een sierlijk gebogen bladstructuur. De bladeren van de Dryopteris filix-mas kunnen tot 1 meter lang worden en zijn diep ingesneden. Deze varen gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen en kan zich via zogenaamde rizomen verspreiden. De Dryopteris filix-mas is geliefd vanwege zijn elegante verschijning en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Dryopteris filix-mas is een bladverliezende plant, wat betekent dat hij zijn bladeren verliest in het najaar. In het voorjaar groeien er nieuwe bladeren aan de plant. Deze plant behoort tot de vaste planten, wat betekent dat hij elk jaar opnieuw uitloopt.

  Dryopteris filix-mas is winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant wel te beschermen tegen harde wind en vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een plek met halfschaduw tot schaduw. Ook is het belangrijk om dode bladeren regelmatig te verwijderen.

  Deze bladverliezende varen heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen andere planten en objecten, zodat de varen zich optimaal kan ontwikkelen. Als richtlijn kan je rekening houden met een ruimte van ongeveer 50-60 cm in de breedte en de hoogte.

  Ja, de Tuinplant groeit goed in de schaduwrijke omgeving en gedijt goed in vochtige grond. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bewateren en de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor optimale groei.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten door licht opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Nee, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend. De plant heeft geen bloemen en trekt daarom geen vlinders of bijen aan. Het is een varen die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn sierlijke bladeren.

  Ja, "Dryopteris filix-mas" is goed voor biodiversiteit omdat het verschillende soorten insecten en kleine dieren aantrekt. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende vogelsoorten. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde en gevarieerde ecosystemen in de tuin.

  Deze plant bloeit niet, maar produceert sporen aan de onderzijde van de bladeren. Dit gebeurt meestal in het late voorjaar tot aan de zomer. De periode van het produceren van sporen kan enkele weken tot maanden duren.

  Nee, deze plant kan niet goed tegen de volle zon. Het beste groeit hij in halfschaduw of schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat hij voldoende vochtig staat en beschut is tegen de felle zon.

  Nee, "Dryopteris filix-mas" is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Deze plant is niet geluidsdempend. Planten die geluid dempen zijn meestal grotere planten met dichte bladeren, zoals bamboe of hagen. De "Dryopteris filix-mas" heeft voornamelijk decoratieve en luchtzuiverende eigenschappen.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, omdat de bladeren vanzelf afsterven in de winter en vanzelf weer uitlopen in het voorjaar. Mocht je dode of beschadigde bladeren willen verwijderen, dan kan dit het beste gebeuren in het voorjaar. Gebruik hierbij scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Voor deze plant is een goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal geschikt. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef regelmatig water en bemest de plant in het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een licht zure pH heeft. Vermijd te natte of te droge grond, aangezien dit de groei kan belemmeren.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Vermijd te veel direct zonlicht en droge omstandigheden.

  Tuinplanten zoals deze varen hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, omdat ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Mocht het toch heel extreem koud worden, dan kan een laagje mulch rond de plant helpen om de wortels te beschermen.

  Deze plant gedijt het best op een vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een koele, schaduwrijke plek. Het is belangrijk om regelmatig de dode bladeren te verwijderen en de plant in het voorjaar te bemesten. Over het algemeen is weinig onderhoud nodig voor deze plant.

  Deze plant gedijt goed op organische bemesting in het voorjaar. Gebruik mulch om vocht en voedingsstoffen vast te houden. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels.

  Mulchen is belangrijk voor deze plantensoort om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals bladeren of schors om de grond rondom de plant te bedekken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, om lucht- en waterdoorlaatbaarheid te behouden.

  Dryopteris filix-mas gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Als de bodem te zuur of te alkalisch is, kan dit de groei en gezondheid van de plant belemmeren.

  Je kunt de plant beschermen tegen ongedierte door regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren. Als er ongedierte wordt gevonden, kun je deze handmatig verwijderen en de plant eventueel behandelen met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk om de plant goed te onderhouden en gezond te houden, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Dryopteris filix-mas, ook wel bekend als de mannetjesvaren, is een varensoort die veel voorkomt in Europese bossen en bossige gebieden. Deze varen heeft een opvallende donkergroene kleur en een sierlijk gebogen bladstructuur. De bladeren van de Dryopteris filix-mas kunnen tot 1 meter lang worden en zijn diep ingesneden. Deze varen gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen en kan zich via zogenaamde rizomen verspreiden. De Dryopteris filix-mas is geliefd vanwege zijn elegante verschijning en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.