Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' is een varensoort met een unieke uitstraling. De bladeren zijn langwerpig, smal en hebben meerdere vertakkingen wat zorgt voor een mooi en delicaat uiterlijk. Deze varen wordt ongeveer 60-80 cm hoog en gedijt goed in vochtige en humusrijke grond. De 'Linearis Polydactyla' is winterhard en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het is een prachtige toevoeging aan een border, rotstuin of in een pot op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal in de winter zijn bladeren verliezen. Het is een bladverliezende tuinplant die in het voorjaar weer fris groen blad zal krijgen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het kan dus prima overleven in ons Nederlandse klimaat.

  Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze groeien goed in vochtige grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en voeding geven in het groeiseizoen is voldoende.

  De 'Linearis Polydactyla' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en structuren in de tuin. De plant kan zich uitspreiden over ongeveer 50 tot 60 centimeter breed.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in diepe schaduwrijke gebieden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en dat de plant regelmatig wordt bewaterd om de groei te bevorderen. Ideaal voor onder bomen of in schaduwrijke borders.

  Deze tuinplant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  Deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend, omdat het een varen is en geen bloemen produceert. Het is vooral geschikt als decoratieve bladplant in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij insecten aantrekt en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. Daarnaast draagt hij bij aan een gezonde bodem door zijn wortelsysteem. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan helpen om de biodiversiteit te vergroten.

  Deze plant bloeit niet, omdat het een varen is. De bladeren verschijnen in het voorjaar en blijven het hele groeiseizoen aan de plant zitten. De bladeren van deze varensoort blijven groen gedurende de zomermaanden.

  Deze plant kan beter gedijen in de schaduw of halfschaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen te felle zonnestralen om verbranding van de bladeren te voorkomen. Kies dus een plek in de tuin waar de plant wat beschutting heeft tegen direct zonlicht.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en niet geschikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan leiden tot maagpijn, misselijkheid en andere gezondheidsproblemen. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluidsgolven absorberen en daardoor zorgen voor een vermindering van geluidsoverlast in de omgeving. Het dichte bladerdek zorgt voor een goede geluidsdemping. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een rustige en groene omgeving in de tuin.

 • Je kunt de dode bladeren van de Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' in het vroege voorjaar wegsnoeien om ruimte te maken voor nieuwe groei. Verwijder ook eventuele beschadigde of zieke bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei indien nodig ook uitlopers die te ver uitsteken of de vorm van de plant verstoren.

  Deze plant heeft matig tot veel water nodig en moet regelmatig vochtig gehouden worden. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door met je vinger te voelen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen om de groei te bevorderen. Vermijd te zware kleigrond en zorg voor voldoende vochtigheid voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste in een vochtige en humusrijke grond. Plaats hem op een schaduwrijke plek in de tuin, zoals onder bomen of struiken. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze varen hebben meestal geen extra winterbescherming nodig, ze zijn winterhard. Bij extreme vorst kan het helpen om de grond rondom de plant te mulchen voor extra isolatie. Zorg ervoor dat de plant goed waterdoorlatende grond heeft om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en zorg voor voldoende licht. Gebruik indien nodig meststoffen voor een optimale groei.

  Deze plant heeft niet veel mest nodig, eenmaal per jaar is voldoende. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels en schade aan de plant.

  Het is raadzaam om deze plant te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld bladeren, compost of houtsnippers als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  Tuinplanten zoals deze varen geven de voorkeur aan een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een optimale pH-waarde zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen en een gezonde groei van de plant.

  Deze plant is meestal niet vatbaar voor ernstige plagen of ziekten, maar kan soms last hebben van bladluizen, slakken of spint. Regelmatig controleren op deze beestjes en indien nodig behandelen met milieuvriendelijke oplossingen kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven, te bemesten en hem op een geschikte locatie te plaatsen.

 • Omschrijving

  De Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' is een varensoort met een unieke uitstraling. De bladeren zijn langwerpig, smal en hebben meerdere vertakkingen wat zorgt voor een mooi en delicaat uiterlijk. Deze varen wordt ongeveer 60-80 cm hoog en gedijt goed in vochtige en humusrijke grond. De 'Linearis Polydactyla' is winterhard en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het is een prachtige toevoeging aan een border, rotstuin of in een pot op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.