Dryopteris marginalis

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dryopteris marginalis, ook wel bekend als de marginale rimpelvaren, is een groenblijvende varen met mooie, donkergroene bladeren en een rechtopstaande groeivorm. Deze plant heeft een gemiddelde hoogte en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De bladeren van de Dryopteris marginalis zijn vaak geveerd met een lichte beharing langs de randen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in beschutte tuinen, bosranden en vochtige gebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar nieuwe bladeren zal vormen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20°C. Het is goed bestand tegen koude temperaturen en kan dus overleven in de winter. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de tuin.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft matig tot veel schaduw nodig om te groeien. Trim dode bladeren in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Dryopteris marginalis heeft ongeveer 60 tot 90 centimeter ruimte nodig om te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt om optimaal te groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving en kan zelfs gedijen in de volledige schaduw. Het is van nature een schaduwplant en zal het beste groeien op een plek met weinig direct zonlicht. Het is daarom een ideale keuze voor donkere delen van de tuin.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond volledig doordrenkt raakt. Het is aanbevolen om de grond licht vochtig te houden door de plant eens per week water te geven. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door een beetje te laten opdrogen.

  Dryopteris marginalis is geen vlinder- of bijenlokkende plant. Het is een tuinplant die voornamelijk aantrekkelijk is vanwege zijn bladstructuur en groeiwijze. Het trekt voornamelijk vogels en kleine dieren aan.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van verschillende insecten en dieren. Het is een belangrijke plantensoort die zorgt voor een gevarieerde tuinomgeving en voedselbronnen voor verschillende organismen. Het helpt ook om de ecologische balans te behouden.

  "Dryopteris marginalis" bloeit niet en produceert geen bloemen. Deze plant verspreidt zich via sporen in plaats van bloemen en komt het beste tot zijn recht in de lente en zomer. Het blad blijft gedurende het hele groeiseizoen aantrekkelijk groen.

  Nee, deze plant kan niet goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om hem op een plek te zetten waar hij gedeeltelijk schaduw heeft. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan zelfs giftig zijn bij inname.

  Ja, planten die dichte en groene bladeren hebben kunnen geluidsdempend zijn doordat ze het geluid absorberen en reflecteren. Het is mogelijk dat deze plant, met zijn dichte en bladrijke structuur, enige geluidsdempende eigenschappen heeft.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, maar verwijder bruine of dode bladeren indien nodig. Snoei in het voorjaar eventueel oud blad om de plant een frisse uitstraling te geven. Gebruik altijd scherpe snoeischaren om schade aan de bladeren te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  Potgrond die goed draineert is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Mest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen voor optimale groei en gezondheid.

  Dryopteris marginalis gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en niet te zwaar is. De plant kan niet goed tegen droge grond en zal dan slecht groeien.

  Deze plant gedijt het best op een halfschaduwrijke tot schaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem. Vermijd direct zonlicht en houd de grond vochtig, maar niet drassig.

  Om de plant in de winter te beschermen, is het belangrijk om de bladeren niet weg te halen voordat de vorstperiode begint. Bedek de wortels met een laag mulch om ze te beschermen tegen de kou. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd te veel water om bevriezing te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. Regelmatig water geven en regelmatig de dode bladeren verwijderen, zal de plant gezond en mooi houden. Overmatig bemesten moet vermeden worden, anders kan dit leiden tot een slechte groei.

  De plant heeft geen speciale bemesting nodig, maar kan af en toe wat extra voeding gebruiken tijdens het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur een meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Overbemesting moet echter worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is gunstig om mulch rond deze plant toe te voegen om te helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Verspreid een laag van ongeveer 5-8 cm rond de basis van de plant, maar vermijd het bedekken van de stelen. Verfris de mulch jaarlijks voor optimale groei.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, moet licht zuur tot neutraal zijn. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor de gezonde groei van deze tuinplanten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met de juiste meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze specifieke plant, kunnen preventieve maatregelen zoals regelmatig inspecteren en schoonmaken van de plant worden genomen. Als ongedierte aanwezig is, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep worden gebruikt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en snel te handelen als dat nodig is.

 • Omschrijving

  Dryopteris marginalis, ook wel bekend als de marginale rimpelvaren, is een groenblijvende varen met mooie, donkergroene bladeren en een rechtopstaande groeivorm. Deze plant heeft een gemiddelde hoogte en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De bladeren van de Dryopteris marginalis zijn vaak geveerd met een lichte beharing langs de randen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in beschutte tuinen, bosranden en vochtige gebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.