Echinacea purpurea 'Alba'

Echinacea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Echinacea purpurea 'Alba' is een bijzondere variant van de rode zonnehoed met witte bloemen. De plant heeft een opvallende en sierlijke uitstraling door de witte bloemblaadjes met een geel hartje. De 'Alba' bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan dankzij de nectarrijke bloemen. Deze plant gedijt het beste in de volle zon en heeft een goede afwatering nodig om te gedijen. Echinacea purpurea 'Alba' is een prachtige toevoeging aan een bloembed of border en brengt een frisse en heldere uitstraling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, "Echinacea purpurea 'Alba'" is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer opkomt.

  Echinacea purpurea 'Alba' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen vorst en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant wel goed te beschermen tijdens strenge winters.

  Ja, de Echinacea purpurea 'Alba' is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Echinacea purpurea 'Alba' heeft ongeveer 30 tot 40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de bloemen mooi tot hun recht komen in de tuin. Zorg daarnaast voor een zonnige standplaats voor een optimale groei.

  Echinacea purpurea 'Alba' groeit het beste in de volle zon, hoewel het ook redelijk goed kan gedijen in halfschaduw. Echter, de plant zal minder bloemen produceren en de bloemen zullen mogelijk kleiner zijn in vergelijking met planten die wel genoeg zonlicht krijgen. Het is daarom aan te raden om de plant in de zon te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  De plant dient ongeveer 1 keer per week water te krijgen. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten door. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die gericht zijn op het aantrekken van bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij insecten zoals bijen en vlinders aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan dus bijdragen aan het behoud en de stimulering van verschillende soorten in de natuurlijke omgeving.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met september. De bloei kan tot wel 8 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Ja, de wortels en bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Het wordt vaak gebruikt als thee of in supplementen vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Let op: raadpleeg eerst een professional voordat je deze plant consumeert.

  Ja, Echinacea purpurea 'Alba' heeft geluidsdempende eigenschappen dankzij de dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of op het balkon.

 • Het is aan te raden om de uitgebloeide bloemstengels af te knippen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar tot net boven de grond om de groei te stimuleren. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens hete zomers en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet constant vochtig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Echinacea purpurea 'Alba' groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een gemiddelde vochtigheidsgraad. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig voedingsstoffen toe te voegen aan de potgrond om de groei van de plant te stimuleren.

  De Echinacea purpurea 'Alba' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en bij voorkeur rijk aan organisch materiaal. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen en voed de plant regelmatig met een uitgebalanceerde meststof voor optimale groei en bloei.

  De plant staat het liefst op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Echinacea purpurea 'Alba' gedijt goed in borders en kan ook in potten geplant worden.

  Voor de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant afdekken met bladeren, stro of een dikke laag mulch. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Gebruik in het voorjaar organische mest voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot zwakke planten en minder bloemen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting.

  Mulch is een laag organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers die rondom planten wordt gelegd om vocht vast te houden, de grond te beschermen en onkruidgroei te verminderen. Het wordt vaak in het voorjaar aangebracht en kan het hele jaar door worden vernieuwd indien nodig. Mulch helpt bij het bevorderen van een gezonde groei en bloei van tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Voeg eventueel compost of turf toe om de zuurgraad aan te passen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, trips en spint. Deze plaaginsecten kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofwantsen. Het is ook mogelijk om ze te verwijderen door de plant af te spoelen met water of een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

 • Omschrijving

  De Echinacea purpurea 'Alba' is een bijzondere variant van de rode zonnehoed met witte bloemen. De plant heeft een opvallende en sierlijke uitstraling door de witte bloemblaadjes met een geel hartje. De 'Alba' bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan dankzij de nectarrijke bloemen. Deze plant gedijt het beste in de volle zon en heeft een goede afwatering nodig om te gedijen. Echinacea purpurea 'Alba' is een prachtige toevoeging aan een bloembed of border en brengt een frisse en heldere uitstraling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.