Echium vulgare

Echium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Echium vulgare, ook bekend als slangenkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-120 cm en heeft langwerpige bladeren die bedekt zijn met ruwe haren. In de zomer produceert de Echium vulgare prachtige bloemen in tinten van blauw tot paars, die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de plant kleine zaaddozen die zich gemakkelijk verspreiden en kunnen leiden tot zelf-zaaiende planten. Echium vulgare gedijt het beste in zonnige, goed doorlatende grond en is een uitstekende keuze voor een natuurlijke tuin of bijen- en vlindertuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is in de winter kaal. Het is een tuinplant die in de lente en zomer bloeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft een ruime groeiruimte nodig, omdat hij vrij groot kan worden. Houd rekening met een breedte en hoogte van minimaal 60 cm. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien.

  Nee, Echium vulgare groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw kan de plant zwakker groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  Eenmaal per week water geven is voldoende voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de hoeveelheid nectar die de bloemen produceren. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en bestuiving.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit vanwege de bloemen die veel nectar bevatten en bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast kan de plant dienen als voedselbron voor verschillende insectensoorten. Het is dus een waardevolle toevoeging aan de tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit van mei tot en met augustus. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden wanneer de plant veel zonlicht krijgt.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te eten. Het beste is om deze plant niet in de buurt van eetbare gewassen te planten.

  Nee, Echium vulgare is niet geluidsdempend. Het heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen.

 • De plant dient na de bloei teruggesnoeid te worden om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemtakjes om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Snoei eventuele dode of beschadigde takken in het voorjaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond met een hoog organisch gehalte, vermengd met wat grof zand voor een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen volgens de instructies op de verpakking.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Zanderige of lemige bodems zijn het meest geschikt. De bodem moet een neutrale pH-waarde hebben.

  Deze plant gedijt het best in een zonnige standplaats in goed doorlatende, droge grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind, vooral in koudere gebieden. Vermijd natte en zware grond om optimale groei te bevorderen.

  Om de winter door te komen, kan het helpen om de plant te bedekken met stro of bladeren om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en vermijd dat de wortels langdurig nat blijven. Bescherm de plant tegen sterke wind en plaats deze op een beschutte plek in de tuin.

  Deze plant houdt van een zonnige plek en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge perioden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof toe te voegen voor een goede groei en bloei. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal ontwikkeld voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot een te rijke grond, wat de groei van de plant kan belemmeren.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het helpt ook bij het onderdrukken van onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem terwijl het afbreekt. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rond de plant om deze voordelen te maximaliseren.

  Tuinplanten zoals Echium vulgare gedijen het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een bodem met de juiste zuurgraad voor een gezonde groei van deze plantensoort. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan helpen om de plant goed te laten groeien.

  Het bestrijden van ongedierte bij deze plant kan worden gedaan door regelmatig inspecteren op bladluizen, spint en rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofkevers kunnen worden gebruikt als biologische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kan ook een insecticiden worden gebruikt als de plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  Echium vulgare, ook bekend als slangenkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-120 cm en heeft langwerpige bladeren die bedekt zijn met ruwe haren. In de zomer produceert de Echium vulgare prachtige bloemen in tinten van blauw tot paars, die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de plant kleine zaaddozen die zich gemakkelijk verspreiden en kunnen leiden tot zelf-zaaiende planten. Echium vulgare gedijt het beste in zonnige, goed doorlatende grond en is een uitstekende keuze voor een natuurlijke tuin of bijen- en vlindertuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.