Eichhornia crassipes

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eichhornia crassipes, ook wel bekend als waterhyacint, is een drijvende waterplant met glanzende groene bladeren en paarse bloemen. Deze invasieve plant kan zich snel vermenigvuldigen en zo de waterwegen en meren overwoekeren. De wortels van de waterhyacint hangen onder water en kunnen tot wel 1 meter lang worden. De plant staat bekend om zijn vermogen om voedingsstoffen uit het water op te nemen, waardoor het de waterkwaliteit kan verbeteren. Echter, vanwege de snelle groei en verspreiding wordt de waterhyacint vaak beschouwd als een plaag die bestreden moet worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat hij het hele jaar door zijn bladeren behoudt. Dit maakt hem een mooie aanvulling in de tuin.

  Deze plant is niet winterhard en verdraagt geen vorst. Het is daarom belangrijk om de plant tijdens de wintermaanden binnen te halen of te beschermen tegen vorstschade. Het is aan te raden om de plant boven de 10 graden Celsius te houden.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft regelmatig water nodig en kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw. Snoei af en toe dode bladeren en bloemen voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft minimaal een vijver of wateroppervlak van ongeveer 1 vierkante meter nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voedingsstoffen op te nemen uit het water. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de locatie voor deze plant.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Te veel schaduw kan de groei van deze plant belemmeren. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te plaatsen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, bij voorkeur elke week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Houd rekening met de omgevingsfactoren en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, deze plant staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken met zijn bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, deze plant kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van beschutting en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het kan ook helpen om de waterkwaliteit te verbeteren door het opnemen van voedingsstoffen en het dienen als schuilplaats voor waterdieren. Het is echter belangrijk om deze plant goed te beheren, aangezien het kan woekeren en andere planten kan verdringen.

  Deze plant bloeit meestal in de periode van juli tot en met september en de bloeiperiode kan zo'n 8 tot 12 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Let op verbranding van de bladeren bij langdurige blootstelling aan felle zon.

  Nee, de plant Eichhornia crassipes is niet eetbaar en kan zelfs schadelijk zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn vermogen om geluid te dempen dankzij zijn dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om geluidsoverlast in de omgeving te verminderen.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, aangezien hij voornamelijk in het water groeit en zichzelf in balans houdt. Als er toch snoeiwerk nodig is, kunnen dode of beschadigde bladeren en bloemen worden verwijderd. Let op dat de wortels niet beschadigd raken tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft veel water nodig en moet regelmatig worden bewaterd om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef de plant water op een zonnige dag, zodat het water goed kan worden opgenomen.

  Deze plant gedijt het beste in vruchtbare en vochtige potgrond. Zorg voor een goede afwatering en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Gebruik een voedzame potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt goed in voedselrijke en vochtige bodems. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met vochtige grond, bijvoorbeeld langs de rand van een vijver. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt om goed te kunnen groeien. De plant kan niet goed tegen vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze naar een vorstvrije plek te verplaatsen, zoals een serre of kas. Als dit niet mogelijk is, kan de plant worden afgedekt met een dikke laag mulch of stro om de wortels te beschermen tegen de kou. Een andere optie is om de plant in een pot te kweken, zodat deze gemakkelijk naar binnen kan worden verplaatst tijdens koude periodes.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet regelmatig water krijgen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om dode bladeren en bloemen regelmatig te verwijderen.

  Deze waterplant heeft geen specifieke bemesting nodig en kan prima gedijen op natuurlijke voedingsstoffen in het water. Overbemesting kan leiden tot snellere groei en het vormen van dikke matten, wat ongewenst is in de tuin of vijver. Het is belangrijk om regelmatig water te verversen om de voedingsstoffen in balans te houden.

  Mulch is zeer nuttig voor deze waterplant om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook om de temperatuur van de wortels stabiel te houden en voedingsstoffen vast te houden in de bodem. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers als mulch voor een gezonde groei van deze plant.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant goed gedijt, ligt tussen de 5.5 en 7.0 op de pH-schaal. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor de groei en ontwikkeling van deze plantensoort. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om alert te zijn op sterke groei en verspreiding van deze plant, wat kan leiden tot verstoring van het ecosysteem. Het regelmatig verwijderen van de plant en het gebruik van natuurlijke vijanden zoals waterinsecten kan helpen bij ongediertebestrijding. Het is aan te raden om deze plant niet in de vrije natuur te laten groeien om problemen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Eichhornia crassipes, ook wel bekend als waterhyacint, is een drijvende waterplant met glanzende groene bladeren en paarse bloemen. Deze invasieve plant kan zich snel vermenigvuldigen en zo de waterwegen en meren overwoekeren. De wortels van de waterhyacint hangen onder water en kunnen tot wel 1 meter lang worden. De plant staat bekend om zijn vermogen om voedingsstoffen uit het water op te nemen, waardoor het de waterkwaliteit kan verbeteren. Echter, vanwege de snelle groei en verspreiding wordt de waterhyacint vaak beschouwd als een plaag die bestreden moet worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.