Epimedium x rubrum

Epimedium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Epimedium x rubrum, ook wel bekend als rode elfenbloem, is een sierlijke en langzaam groeiende vaste plant die behoort tot de berberidaceae familie. Deze plant heeft prachtige rode bloemen die bloeien in het voorjaar en een opvallend rood blad dat in de herfst dieprood verkleurt. Epimedium x rubrum houdt van een beschutte plek in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor beplanting onder bomen en struiken en trekt bijen en vlinders aan. Epimedium x rubrum is een mooie en onderhoudsarme plant die een vleugje kleur toevoegt aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuw blad zal vormen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, "Epimedium x rubrum" is een gemakkelijk te onderhouden plant. Het heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en winterharde plant die weinig problemen heeft met plagen of ziekten.

  Voor een optimale groei en bloei heeft deze plant ongeveer 30 tot 40 cm ruimte nodig. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de plant om luchtcirculatie te bevorderen en voorkom zo uitdroging en ziekten. Plant de planten niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze elkaars groei belemmeren.

  "Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor voldoende bescherming tegen fel zonlicht om een gezonde groei te stimuleren."

  Epimedium x rubrum heeft een gemiddelde waterbehoefte en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Het is raadzaam om de grond vochtig te houden door ongeveer 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor een tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, je bent goed voor biodiversiteit omdat je insecten aantrekt met je opvallende bloemen en bladeren. Daarnaast kan je een goede schuilplaats bieden voor kleine dieren in de tuin. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit gewoonlijk in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden tijdens droge periodes. De plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan maagklachten veroorzaken.

  Epimedium x rubrum heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk bekend om zijn decoratieve bladeren en bloemen. Het is daarom niet geschikt als geluidsisolatie.

 • In het voorjaar kunnen de oude bloemstelen worden weggeknipt. Verwijder ook eventueel beschadigde of dode bladeren. Snoei de plant niet te rigoureus, zodat hij voldoende energie overhoudt voor nieuwe groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende en humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is maar niet drassig, om wortelrot te voorkomen. Gebruik een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  Epimedium x rubrum houdt van een goed doorlatende bodem en verkiest vochtige grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een humusrijke bodem is ideaal voor deze tuinplant.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor voldoende vocht, maar vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen speciale winterbescherming nodig, maar het kan helpen om een laag compost of mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook een goed idee om de planten water te geven voordat de vorst begint, zodat ze goed gehydrateerd zijn. In extreem koude gebieden kunnen speciale winterbeschermingshoezen of -kleden worden gebruikt om de plant te beschermen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder af en toe dode bladeren en geef hem in het voorjaar wat organische mest.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben over het algemeen genoeg aan organische mest in het voorjaar. Gebruik bijvoorbeeld compost of mestkorrels om de plant te voeden. Overmatige bemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt de groei van onkruid. Het wordt aanbevolen om een laag mulch rondom de plant aan te brengen, maar niet direct tegen de stengels. De beste tijd om mulch aan te brengen is in het voorjaar.

  De Tuinplanten houden van een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig te corrigeren met geschikte meststoffen. Het behouden van de juiste zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Een mogelijke manier om ongedierte te bestrijden bij deze plant is door regelmatig te controleren op luizen, slakken en bladluizen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook ingezet worden om ongedierte te bestrijden. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Epimedium x rubrum, ook wel bekend als rode elfenbloem, is een sierlijke en langzaam groeiende vaste plant die behoort tot de berberidaceae familie. Deze plant heeft prachtige rode bloemen die bloeien in het voorjaar en een opvallend rood blad dat in de herfst dieprood verkleurt. Epimedium x rubrum houdt van een beschutte plek in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor beplanting onder bomen en struiken en trekt bijen en vlinders aan. Epimedium x rubrum is een mooie en onderhoudsarme plant die een vleugje kleur toevoegt aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.