Eremurus robustus

Eremurus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Eremurus robustus, ook bekend als de woestijnkaars of steppenlelie, is een imposante en opvallende plant met lange, slanke bloemstelen die wel tot 2 meter hoog kunnen worden. De plant heeft een spectaculaire bloeiwijze met grote, kegelvormige bloemtrossen in tinten van geel, oranje en rood. Het blad van de Eremurus robustus is lang en smal, en lijkt op een grasachtige structuur. Deze plant bloeit in de lente tot de vroege zomer en voegt een exotisch accent toe aan de tuin of border. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende gronden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed af te dekken in de winter, zeker bij strenge vorst. In strenge winters kunnen extra beschermende maatregelen nodig zijn.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt. Verwijder dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Eremurus robustus heeft ruimte nodig: de wortels verspreiden zich breed en diep. Planten ze ongeveer 60-100 cm uit elkaar om genoeg ruimte te geven voor groei. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om rotten te voorkomen.

  Nee, Eremurus robustus groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  Geef de plant 1 tot 2 keer per week water. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten in licht vochtig blijft. Pas op met te veel water geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun opvallende uiterlijk en zoete nectar. Het is een mooie toevoeging aan een tuin die insecten wil aantrekken en bestuiving wil bevorderen. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin.

  Ja, Eremurus robustus is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Ook kan de plant dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Daarnaast draagt het bij aan de variatie van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 4 weken duren.

  Ja, ik kan goed tegen de volle zon en heb veel licht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende water en voeding, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant op een zonnige en beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Nee, de plant Eremurus robustus is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en moet niet worden geconsumeerd. Eet alleen planten waarvan bekend is dat ze eetbaar zijn.

  Ja, de Eremurus robustus heeft de mogelijkheid om geluiden te dempen vanwege de dichte structuur van zijn bladeren en stengels. Dit kan helpen om geluiden in de tuin te verminderen.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig. Je kunt verdorde bloemstelen afknippen, maar laat de bladeren zitten zodat de plant energie kan blijven opslaan voor het volgende groeiseizoen. Verwijder eventueel dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water aan de basis en vermijd bladcontact om schimmelvorming te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Vermijd zware kleigrond en kies liever voor een lichtere samenstelling. De potgrond moet de wortels van de plant voldoende lucht en vocht geven voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Voeg indien nodig compost of mest toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Eremurus robustus houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Zet de plant op een beschutte plek uit de wind. De plant gedijt het beste in een border of rotstuin.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag stro of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om verstikking te voorkomen. Het is ook mogelijk om de plant in een pot te kweken en deze naar binnen te verplaatsen tijdens zeer koude periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Verwijder dode bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren. Daarnaast kan er in het najaar wat kalk worden gestrooid om de bodemkwaliteit te verbeteren. Zorg ervoor dat je de planten niet overbemest, dit kan schade aanrichten.

  Het is aan te raden om Eremurus robustus in de winter te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren of compost, om de wortels te beschermen tegen vorst. De mulchlaag helpt ook om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei van de plant.

  De Eremurus robustus groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, wantsen en spintmijten bij deze plant. Een biologische bestrijdingsmethode kan zijn om lieveheersbeestjes in de tuin te introduceren. Voor ernstige plagen kan ook gebruik worden gemaakt van insecticiden, maar dit wordt niet aangeraden vanwege de schadelijke effecten op het milieu.

 • Omschrijving

  De Eremurus robustus, ook bekend als de woestijnkaars of steppenlelie, is een imposante en opvallende plant met lange, slanke bloemstelen die wel tot 2 meter hoog kunnen worden. De plant heeft een spectaculaire bloeiwijze met grote, kegelvormige bloemtrossen in tinten van geel, oranje en rood. Het blad van de Eremurus robustus is lang en smal, en lijkt op een grasachtige structuur. Deze plant bloeit in de lente tot de vroege zomer en voegt een exotisch accent toe aan de tuin of border. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende gronden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.