Erinus alpinus

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erinus alpinus, ook wel bekend als de alpenfloks, is een kleine meerjarige plant uit de helmkruidfamilie. De plant heeft kleine groene bladeren en bloeit met trossen van klokvormige bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, paars en wit. Het is een populaire plant voor rotstuinen en borderplanten vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en compacte groeiwijze. Erinus alpinus gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. De alpenfloks is een ideale plant voor tuiniers die op zoek zijn naar een bloeiende en gemakkelijk te onderhouden plant voor in hun tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan tuinen, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden en weinig verzorging vraagt. Met regelmatig water geven en af en toe snoeien blijft de plant gezond en bloeiend.

  Je hebt ongeveer 20 centimeter ruimte nodig voor deze plant, zodat hij zich goed kan verspreiden en groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te bloeien. Geef de plant genoeg ruimte om zich comfortabel te voelen en gezond te blijven.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant worden belemmerd en zal de bloei mogelijk minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Over het algemeen is twee keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren en aantrekkelijk zijn voor deze bestuivers. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit en het aantrekken van nuttige insecten.

  Ja, de plant is een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in tuinen en helpt bij het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Het feit dat het planten aantrekt die helpen bij de bestuiving draagt bij aan de biodiversiteit in tuinen.

  Deze plant bloeit normaal gesproken van mei tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal hier goed gedijen. Het is een ideale plek voor deze plant om te groeien en te bloeien. Het is belangrijk om regelmatig water te geven wanneer hij in de volle zon staat.

  De plant "Erinus alpinus" is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten. Het is beter om deze planten uit de buurt van eetbare gewassen te houden.

  Ja, de plant heeft kleine bladeren en dicht op elkaar groeiende stengels, wat helpt om geluid te absorberen. De plant kan daarom een zekere geluidsdempende werking hebben in een tuinomgeving.

 • De plant kan na de bloei licht worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en eventueel uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond voor tuinplanten met goede drainage en voldoende voedingsstoffen is geschikt voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is voor een optimale groei. Gebruik geen zware grondsoorten die water vasthouden en de wortels kunnen verstikken.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond. De bodem moet vochtig zijn, maar niet drassig. Het is belangrijk om de planten niet te planten in te zware grond.

  Erinus alpinus gedijt het beste op een zonnige standplaats, in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Deze tuinplanten zijn perfect voor rotstuinen en borders.

  Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren. Daarnaast is het aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind en regen. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant te bedekken met vliesdoek of een speciale beschermhoes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Snoei regelmatig terug om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten in het groeiseizoen. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulch helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei, het vasthouden van vocht en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. De mulchlaag beschermt de wortels van de plant tegen temperatuurschommelingen en voorkomt vorstschade in de winter. Het is aan te raden om de mulchlaag jaarlijks bij te vullen voor optimale groei en bloei.

  De plant groeit het beste in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge pH kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals het regelmatig controleren op luizen, trips of spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen worden ingezet om het ongedierte te bestrijden. Ook het gebruik van insecticiden kan effectief zijn, maar dient met zorg te worden toegepast om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Erinus alpinus, ook wel bekend als de alpenfloks, is een kleine meerjarige plant uit de helmkruidfamilie. De plant heeft kleine groene bladeren en bloeit met trossen van klokvormige bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, paars en wit. Het is een populaire plant voor rotstuinen en borderplanten vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en compacte groeiwijze. Erinus alpinus gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. De alpenfloks is een ideale plant voor tuiniers die op zoek zijn naar een bloeiende en gemakkelijk te onderhouden plant voor in hun tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.