Erodium chrysanthum

Erodium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erodium chrysanthum, ook bekend als gouden reigersbek, is een vaste plant die behoort tot de klaverzuringfamilie. De plant heeft donkergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een pluimvormige bloeiwijze met kleine gele bloemen. Deze plant bloeit in de lente en zomer en trekt bijen en vlinders aan. Erodium chrysanthum gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en mediterrane tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Erodium chrysanthum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en blijft kaal tot het voorjaar. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst af te dekken of te verplaatsen naar een beschutte locatie. Erodium chrysanthum heeft dus een gemiddelde winterhardheid en kan enige vorst verdragen.

  De Erodium chrysanthum is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten. Regelmatig water geven en een zonnige standplaats zijn voldoende voor een gezonde groei.

  De Erodium chrysanthum heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Het is belangrijk om de plant op minstens 30 cm afstand van andere planten te plaatsen, zodat hij voldoende licht en voedingsstoffen krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

  "Erodium chrysanthum" groeit het beste in de volle zon en gedijt minder goed in de schaduw. Het is belangrijk om de plant te voorzien van voldoende zonlicht om optimaal te groeien. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond aan te raken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen stimuleren. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bestuivers.

  Ja, Erodium chrysanthum is een aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders. Het draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin en trekt diverse soorten insecten aan. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde en gevarieerde plantenpopulatie.

  De plant bloeit van april tot juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt, vooral op warme dagen. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Nee, Erodium chrysanthum is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van bladeren en stelen. Dit kan bijdragen aan een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel uitstekende scheuten bij om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant in plaats van op de bladeren.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Kies een pot die groot genoeg is voor de wortels om te groeien en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig meststoffen toe om de groei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddeld vochtgehalte. Een lichtzure tot neutrale bodem met een goede luchtcirculatie is ideaal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei en bloei.

  De plant gedijt goed op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rondom de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een fleecehoes over de plant worden geplaatst tijdens koude periodes. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te verminderen.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven tijdens droge periodes en om uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant gezond en compact te houden.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig. Het is aan te raden om een bemesting te geven in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer om de groei te stimuleren. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen is gunstig voor de plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het voeden van de bodem. Door gebruik te maken van organisch materiaal zoals compost of houtsnippers, kan de plant gezond blijven en goed groeien in de tuin.

  Erodium chrysanthum gedijt het best in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te basisch is voor een optimale groei en bloei van deze plant. pH-waarden kunnen worden aangepast door het toevoegen van organisch materiaal of specifieke bodemverbeteraars.

  Deze plant is gevoelig voor luizen, witte vlieg en spint. Om ongedierte te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is essentieel voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Erodium chrysanthum, ook bekend als gouden reigersbek, is een vaste plant die behoort tot de klaverzuringfamilie. De plant heeft donkergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een pluimvormige bloeiwijze met kleine gele bloemen. Deze plant bloeit in de lente en zomer en trekt bijen en vlinders aan. Erodium chrysanthum gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en mediterrane tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.