Eryngium planum

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium planum, ook wel bekend als de blauwe distel, is een vaste plant met stekelige, blauwe bloemhoofden die doen denken aan een distel. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm. De bladeren zijn geveerd en hebben een grijsgroene kleur. Eryngium planum bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die echter terugkomt in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed tegen vorst. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen en winterse omstandigheden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen wind en vocht tijdens de wintermaanden.

  De plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien houdt de plant gezond en mooi.

  Voor deze tuinplant wordt aangeraden om een ruimte van ongeveer 30 cm in diameter tussen elke individuele plant te laten, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de plant, die ongeveer tussen de 60 en 90 cm kan worden, bij het bepalen van de ruimte die nodig is voor een goede groei. Het planten van de tuinplant in goed doorlatende grond en op een zonnige plek zal ook bijdragen aan een gezonde groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderd worden. Het is dus aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  Tuinplanten zoals Eryngium planum hebben over het algemeen niet veel water nodig. Het is meestal voldoende om de plant eens per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan door de vorm en kleur van de bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, de Eryngium planum trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in vorm, kleur en hoogte, wat verschillende diersoorten aantrekt.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Water geven is nodig bij droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld als decoratieve tuinplant vanwege de blauwe bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Helaas heeft de Eryngium planum geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant met blauwe bloemen en doornachtige bladeren. Het kan echter wel bijdragen aan een gezonde biodiversiteit in de tuin.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder afgeleefde bloemstelen en eventueel ook dode bladeren. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om beschadiging te voorkomen.

  Eryngium planum heeft weinig water nodig en verdraagt droge omstandigheden goed. Geef de plant pas water als de grond droog aanvoelt. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten is een goed doorlatende potgrond geschikt. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Voeg eventueel wat extra zand toe aan de potgrond voor een betere drainage.

  Eryngium planum gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan voedingsstoffen. De plant houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen droge omstandigheden. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodem. Geschikt voor in borders, rotstuinen en als snijbloem.

  In de winter is het aan te raden om een dikke laag mulch, zoals stro of bladeren, rond de basis van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een stuk tuinvlies of een omgekeerde bloempot om de kou en sneeuw tegen te houden. Zorg er wel voor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft weinig water nodig. Knip in het voorjaar de uitgebloeide stelen af om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder regelmatig onkruid rondom de plant om competitie om voedingsstoffen te verminderen.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan een bemesting in het voorjaar om goed te kunnen groeien en bloeien. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten voor een optimale groei. Overbemesting kan leiden tot een te sterke groei en minder bloei.

  Mulch rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Dit kan gedaan worden met organisch materiaal zoals stro, bladeren of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan de groei en ontwikkeling van de plant belemmeren, terwijl een te basische bodem nutriënten niet goed kan opnemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op luizen, wantsen en rupsen. Als er ongedierte wordt aangetroffen, kan het handmatig worden verwijderd of kan een biologisch bestrijdingsmiddel worden gebruikt. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en de plant op een geschikte standplaats te zetten.

 • Omschrijving

  Eryngium planum, ook wel bekend als de blauwe distel, is een vaste plant met stekelige, blauwe bloemhoofden die doen denken aan een distel. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm. De bladeren zijn geveerd en hebben een grijsgroene kleur. Eryngium planum bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.