Eryngium planum 'Bethlehem'

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium planum 'Bethlehem' is een prachtige vaste plant met stekelige, blauwe bloemen die lijken op kogelronde bloemhoofdjes. De plant heeft een opvallende en unieke uitstraling die perfect is voor een border of als snijbloem in boeketten. 'Bethlehem' gedijt het best in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat zorgt voor een levendige tuin. Deze Eryngium soort bloeit in de zomermaanden en geeft een exotische uitstraling aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eryngium planum 'Bethlehem' is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn blad in de herfst en komt in het voorjaar weer op. Als tuinplant heeft het een opvallende blauwgroene kleur.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze plant kan dus overleven in de Nederlandse winter.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het vereist een goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Verwijder dode bloemen om de bloei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer 50 tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant te hebben zodat deze zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten ervan in de tuin.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het is aanbevolen om de plant te plaatsen op een plek waar hij voldoende zonlicht kan ontvangen voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt voor het beste resultaat.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om verdamping gedurende de dag te minimaliseren.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivende insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het beschutting voor kleine dieren en voegt het diversiteit toe aan uw tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloei kan ongeveer 2 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei en bloei. Het is geen probleem als de plant langdurig in de zon staat.

  Nee, de plant is niet eetbaar. De plant wordt puur als decoratieve tuinplant gebruikt en niet voor consumptie. Het wordt afgeraden om de plant te eten vanwege mogelijke giftige stoffen die het kan bevatten.

  De Tuinplantenlijst meldt niet dat deze plant geluidsdempend is. De eigenschappen van Eryngium planum 'Bethlehem' zijn voornamelijk gericht op esthetische kenmerken en groeigewoonten. Voor geluidsdempende eigenschappen kun je beter kijken naar andere geschikte planten.

 • Om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft, kun je de uitgebloeide bloemen regelmatig afknippen. Ook kun je in het voorjaar eventuele dode of beschadigde takken verwijderen. Let op dat je niet te diep snoeit, omdat de plant vanuit de basis kan hergroeien.

  Deze plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant water aan de basis om schimmelvorming te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen voor optimale groei. Kies een pot met drainagegaten om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels constant met water in aanraking komen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en is tolerant ten opzichte van droge en arme bodem. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is en niet te vochtig. Goede drainage is cruciaal voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft over het algemeen geen extra winterbescherming nodig, omdat deze winterhard is. Indien de winter extreem koud is, kan een mulchlaag rond de plant worden aangebracht om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond en sterk te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die rijk is aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Een laag mulch kan de bodemtemperatuur reguleren en de wortels van de plant beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bij het mulchen is het belangrijk om de stengelbasis van de plant vrij te laten om rotting te voorkomen.

  De bodem waarin de plant groeit moet licht zuur tot neutraal zijn. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 5,5 en 7,0 ligt. Het is aan te raden om de zuurgraad te testen voordat de plant wordt geplant.

  Bescherm de plant tegen ongedierte door regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op spint en bladluizen. Gebruik indien nodig een milieuvriendelijke insecticide om ongedierte te bestrijden. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmel en rotting te voorkomen.

 • Omschrijving

  Eryngium planum 'Bethlehem' is een prachtige vaste plant met stekelige, blauwe bloemen die lijken op kogelronde bloemhoofdjes. De plant heeft een opvallende en unieke uitstraling die perfect is voor een border of als snijbloem in boeketten. 'Bethlehem' gedijt het best in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat zorgt voor een levendige tuin. Deze Eryngium soort bloeit in de zomermaanden en geeft een exotische uitstraling aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.