Erica gracilis

Erica (zomerbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica gracilis is een kleine, groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant heeft smalle, donkergroene bladeren en produceert kleine, trosvormige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en volle zonlicht. Erica gracilis wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders of als randbeplanting langs paden. De struik trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren het hele jaar door en verliest ze niet tijdens de wintermaanden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter.

  Ericica gracilis, ook bekend als de winterheide, is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en koude wind. In strenge winters kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen om de plant te beschermen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg wel voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden.

  Je hebt ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig tussen de planten. Zorg ervoor dat ze voldoende luchtcirculatie en zonlicht krijgen. Houd ook rekening met de groeisnelheid van de planten en geef ze voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

  De meeste tuinplanten, inclusief Erica gracilis, groeien het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan het bloeiproces worden vertraagd. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft een gemiddelde waterbehoefte en dient regelmatig, maar niet te vaak, water te krijgen. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Water geven wanneer de grond droog aanvoelt, is meestal voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die bijdragen aan de biodiversiteit.

  Ja, planten die inheems zijn en een diversiteit aan bloemen bieden, zijn over het algemeen gunstig voor biodiversiteit. Het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders draagt hier ook aan bij. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan plantensoorten te hebben om de biodiversiteit te ondersteunen.

  De plant bloeit van augustus tot oktober en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Nee, de plant Erica gracilis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt om zijn decoratieve waarde in de tuin. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar zijn aangemerkt.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door de bladeren en stengels geluid te absorberen. Dit kan zorgen voor een rustige en ontspannen omgeving in uw tuin.

 • : De plant moet na de bloei regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Snoei in het voorjaar overbodige takken weg tot net boven de grond. Vermijd het snoeien van oud hout om de bloei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Drainage in de pot of in de grond is belangrijk om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt goed in zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar laat de grond niet te nat worden. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor zuurminnende planten.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende, zure grond met een lage voedingswaarde. Het is belangrijk dat de bodem vrij is van kalk en dat de grond humusrijk is. Het toevoegen van turfmolm kan helpen de pH-waarde van de bodem te verlagen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, liefst in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het raadzaam om een dikke laag mulch aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kunt u de plant afdekken met een ademende doek of vlies zodra de temperaturen onder het vriespunt dalen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral in droge periodes. Snoei dode bloemen en takken om de groei te bevorderen. Geef de plant af en toe meststoffen voor een gezonde groei.

  De plant heeft weinig bemesting nodig en kan prima gedijen op arme grond. Het is belangrijk om tijdens het groeiseizoen af en toe een beetje organische meststof te geven. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels.

  Mulch is gunstig voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruidgroei verminderd en de bodemtemperatuur reguleert. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm wordt aanbevolen voor optimale groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om organisch materiaal als mulch te gebruiken omdat dit een natuurlijke voedingsbron is voor de plant.

  Tuinplanten zoals Erica gracilis hebben een voorkeur voor zure bodems met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en problemen met de opname van voedingsstoffen door de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten kunnen natuurlijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van water en groene zeep of het inzetten van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes effectief zijn. Ook regelmatig controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Ten slotte kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen als laatste redmiddel worden overwogen, mits dit zorgvuldig en volgens de aanbevolen dosering wordt gedaan.

 • Omschrijving

  Erica gracilis is een kleine, groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant heeft smalle, donkergroene bladeren en produceert kleine, trosvormige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zure, goed doorlatende grond en volle zonlicht. Erica gracilis wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders of als randbeplanting langs paden. De struik trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.