Erysimum alpinum

Erysimum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erysimum alpinum, ook wel bekend als de alpenmuurbloem, is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De plant groeit voornamelijk in bergachtige gebieden en heeft grijs-groene bladeren en kleine gele bloemen die in dichte trossen groeien. Erysimum alpinum bloeit van de lente tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in rotstuinen of als borderplant. Ze worden vaak gebruikt in alpiene tuinen vanwege hun sierlijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Erysimum alpinum is een bladverliezende plant en verliest daarom zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in de lente en zomer bloeit en zijn bladeren behoudt gedurende dat seizoen.

  "Erysimum alpinum" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koude temperaturen, maar heeft wel bescherming nodig bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij langdurige koude periodes.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is. Daarnaast kan de plant af en toe wat voeding gebruiken voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer een vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en voldoende licht en lucht te krijgen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij staan, zodat ze elkaar niet belemmeren in groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat je de plant water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en de nectarrijke bloemen. Het is een ideale plant om bijen en vlinders naar je tuin te lokken.

  Ja, planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, zoals "Erysimum alpinum", dragen bij aan de biodiversiteit door bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. Ze spelen dus een belangrijke rol in het ecosysteem en helpen de diversiteit van planten en dieren in stand te houden. Het is daarom goed voor de biodiversiteit om deze planten in de tuin te hebben.

  Deze plant bloeit van april tot en met juni en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, Erysimum alpinum kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die gedijt in zonnige omstandigheden en goed kan groeien wanneer hij voldoende zonlicht krijgt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Erysimum alpinum is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren van deze plant kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Erysimum alpinum heeft geluidsdempende eigenschappen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de manier waarop het geluid kan absorberen en verminderen. Het blad en de structuur van de plant helpen bij het bufferen van geluidsgolven.

 • Snoei deze plant na de bloei om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Verjong de plant indien nodig door oud hout te verwijderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Geef de plant bij voorkeur water aan de voet om schimmelziekten te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant Erysimum alpinum groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei en bloei.

  Erysimum alpinum gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond met een neutrale pH-waarde. De bodemkwaliteit moet voedzaam en niet te zwaar zijn, zodat de plant optimaal kan groeien en bloeien. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond te verbeteren indien nodig.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en water te geven tijdens droge periodes.

  Om de plant te beschermen tegen de koude wintermaanden, kan je een dikke laag mulch rond de basis aanbrengen. Daarnaast kan je de plant ook beschermen door een fleecedoek of noppenfolie over de plant heen te leggen. Zorg er wel voor dat de plant voldoende lucht en licht krijgt onder de bescherming.

  De plant bloeit het beste in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en te stimuleren voor nieuwe bloemknoppen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te groeien en bloeien. Het is aan te raden om organische meststoffen te gebruiken, met name in het voorjaar en de zomer wanneer de plant actief groeit. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone en volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch kan worden gebruikt rond deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en zorgt voor voedingsstoffen als het afbreekt. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch.

  Erysimum alpinum gedijt het best in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van kalk kan helpen om de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Als tuinplant is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte. Mogelijke plagen kunnen bladluizen, rupsen of witte vliegen zijn. Om ongedierte te bestrijden kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden ingezet worden.

 • Omschrijving

  Erysimum alpinum, ook wel bekend als de alpenmuurbloem, is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De plant groeit voornamelijk in bergachtige gebieden en heeft grijs-groene bladeren en kleine gele bloemen die in dichte trossen groeien. Erysimum alpinum bloeit van de lente tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in rotstuinen of als borderplant. Ze worden vaak gebruikt in alpiene tuinen vanwege hun sierlijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.