Erysimum pulchellum

Erysimum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erysimum pulchellum, ook bekend als de Mooie muurbloem, is een meerjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert prachtige, geurende bloemen in diverse kleuren, variërend van geel en oranje tot roze en paars. De Mooie muurbloem bloeit van het voorjaar tot de zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een ideale plant voor rotstuinen, borders en droge, zonnige plekken in de tuin. Erysimum pulchellum gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft weinig onderhoud nodig om te gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Erysimum pulchellum is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een overblijvende plant die jaarlijks bloeit en zichzelf vaak uitzaait. Het is aan te raden om in het voorjaar de oude planten te verwijderen en nieuwe planten te laten groeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan goed gedijen in Nederlandse tuinen.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor een zonnige plek en goed doorlatende grond voor de beste resultaten. Snoei de plant na de bloei om de vorm en de bloei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om lucht en zonlicht te krijgen. Het is ook belangrijk om regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Nee, de plant groeit het beste in volle zon of halfschaduw en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is belangrijk om voldoende zonlicht te geven voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, Erysimum pulchellum staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het trekt deze bestuivende insecten aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij vlinders en bijen aantrekt. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en draagt bij aan een gezond ecosysteem.

  Deze plant bloeit vanaf de lente tot in de zomer, meestal van april tot juli. De bloeiperiode kan variëren van 4 tot 6 weken, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water, vooral bij warm weer.

  Nee, de plant Erysimum pulchellum is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren vanwege mogelijke giftige stoffen. Het beste is om de plant alleen te gebruiken voor decoratie in de tuin.

  Erysimum pulchellum heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Deze plant staat bekend om zijn lange bloeiperiode en kleurrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uitstraling.

 • Voor een gezonde groei en bloei is het aan te raden om de plant na de bloei licht te snoeien. Verwijder dode bloemen en takken om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen.

  De Erysimum pulchellum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Geef de plant bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig voor een goede groei. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en vermeng deze eventueel met wat zand voor extra drainage. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende, kalkrijke bodem. Zorg voor een bodem met voldoende voeding en kies bij voorkeur een zonnige standplaats. Vermijd natte, waterovergoten grond om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte standplaatsen. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  In de winter kan deze plant wel wat extra bescherming gebruiken. Je kunt de plant bijvoorbeeld bedekken met een laag bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, zodat de wortels niet bevriezen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei uitgebloeide bloemen regelmatig om nieuwe bloei te stimuleren. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om de tuinplant te bemesten. Gebruik hierbij een evenwichtige meststof die geschikt is voor bloeiende planten. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, het onderdrukken van onkruid en het reguleren van de bodemtemperatuur. Het kan worden gedaan met organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de plant.

  De planten hebben een licht zure tot neutrale bodem nodig om optimaal te groeien. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor de groei en bloei van deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips en rupsen. Deze kunnen bestreden worden met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals insecticidale zeep of roofdieren zoals lieveheersbeestjes. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en gezonde grond om de plant weerbaarder te maken tegen plagen.

 • Omschrijving

  Erysimum pulchellum, ook bekend als de Mooie muurbloem, is een meerjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert prachtige, geurende bloemen in diverse kleuren, variërend van geel en oranje tot roze en paars. De Mooie muurbloem bloeit van het voorjaar tot de zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een ideale plant voor rotstuinen, borders en droge, zonnige plekken in de tuin. Erysimum pulchellum gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft weinig onderhoud nodig om te gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.