Eupatorium chinense

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium chinense, også kendt som kinesisk kattemund eller leverurt, er en flerårig plante med lange, tynde stængler og let lilla blomster, der ligner små duske. Bladene er langstrakte og tandede og har en mørkegrøn farve. Planten kan blive op til 1,5 meter høj og blomstrer fra sommer til efterår. Eupatorium chinense trives godt i fugtig, veldrænet jord og kan vokse både i solen og halvskygge. Den bruges ofte som prydplante i bede eller haver på grund af de attraktive blomster og blade.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, denne plante er ikke stedsegrøn og taber sine blade om vinteren. Det er en løvfældende plante, der får nye blade hvert forår.

  Planten er vinterhårdfør til cirka -15 grader Celsius. Det er derfor vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost. Det anbefales at dække planten med et lag muld eller specielle beskyttelseshætter.

  Ja, Eupatorium chinense er nem at vedligeholde og kræver ikke meget særlig pleje. Planten trives godt i de fleste jordtyper og kræver kun moderat gødning og vanding. Det er en stærk og robust haveplante, der har få problemer med sygdomme og skadedyr.

  Planten har typisk brug for en plads på omkring 60 til 90 centimeter i bredden. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at udvikle sig ordentligt. Sørg for, at planten ikke står for tæt på andre planter, så den får tilstrækkeligt med lys og luft.

  Denne plante trives bedst på et sted med masser af sollys, men den kan også trives rimeligt godt i skyggen. Det er vigtigt, at jorden er godt drænet, og at planten får tilstrækkeligt med vand. Generelt vil planten vokse langsommere i skyggen end i fuld sol.

  Eupatorium chinense har brug for vand cirka en gang om ugen i gennemsnit. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke lade den drukne. I sommermånederne kan det være nødvendigt at vande oftare, afhængigt af vejret.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektarholdige blomster og tiltalende duft. Det er et godt valg for haver, der ønsker at fremme biodiversitet og tiltrække bestøvende insekter.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den hjælper med at tiltrække sommerfugle og bier. Den tilbyder mad og skjulesteder for forskellige insektarter. Den kan øge mangfoldigheden i haven og skabe en sund leveplads for forskellige dyrearter.

  Planten blomstrer normalt fra juli til september, og blomstringsperioden kan vare i flere uger.

  Ja, denne plante er god til fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Sørg dog for tilstrækkelig fugtig jord, især under varme sommerdage. Det anbefales at give planten regelmæssigt vand for at undgå udtørring.

  Nej, "Eupatorium chinense" er ikke spiseligt. Det er en haveplante, der værdsættes for sine dekorative blomster og blade. Det anbefales ikke at indtage dele af denne plante.

  Nogle planter har lyddæmpende egenskaber, men Eupatorium chinense er ikke kendt for sine lyddæmpende kvaliteter. Det er dog en dekorativ haveplante, der primært dyrkes på grund af dens blomster og blade.

 • Planten bør beskæres bedst om foråret for at fremme væksten og bevare formen. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær lige over en knop eller sidegren. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med lys og luft efter beskæringen.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er fugtig, men ikke gennemblødt. Vand helst om morgenen eller om aftenen for at undgå fordampning.

  For haveplanten Eupatorium chinense er det vigtigt at bruge veldrænet pottemuld. Undgå pottemuld, der er for tung eller kompakt, så rødderne får tilstrækkelig luft til en sund vækst. Brug helst pottemuld specielt sammensat til haveplanter.

  Planten trives bedst i fugtig, veldrænet jord og kan også vokse i fattig jord. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd for at undgå rodrot. Tilføjelse af organisk materiale kan forbedre jordkvaliteten.

  Eupatorium chinense trives bedst på en solrig placering i fugtig, veldrænet jord. Denne plante kan trives godt i bede, langs damme eller i prærieture. Det er vigtigt, at jorden aldrig tørrer ud, så regelmæssig vanding anbefales.

  For at beskytte planten mod frost og kolde temperaturer, anbefales det at påføre et tykt lag muld omkring plantens base. Derudover kan beskyttende materialer som en fiberdug eller have net lægges over planten for at beskytte den mod vinterens elementer. Det er også vigtigt at sørge for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frostperioden begynder.

  Denne plante har brug for regelmæssigt vand, især i varme perioder. Klip de afblomstrede blomster regelmæssigt af for at holde planten sund og blomstrende. Det anbefales også at gøde planten om foråret med en generel gødning til haveplanter.

  En organisk gødning med langsom frigivelse kan bruges til at stimulere vækst og blomstring. Gød planten om foråret og sommeren med en afbalanceret gødning. Overgødning bør undgås for at undgå skader på planten.

  Mulch hjælper med at holde jorden omkring denne plante fugtig og undertrykke ukrudt. Det kan bruges om foråret for at beskytte planten mod frost og om sommeren for at reducere fordampning. Brug en organisk muld, såsom kompost eller træflis, for de bedste resultater.

  Eupatorium chinense trives bedst i en jord med en let sur til neutral pH-værdi. Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt justere den for at sikre optimale vækstbetingelser. Tilføjelse af organisk materiale kan hjælpe med at stabilisere jordens pH-værdi.

  For at bekæmpe skadedyr i havenplanter kan naturlige fjender som mariehøns og snyltehvepse bruges. Derudover er det vigtigt regelmæssigt at inspicere planterne for eventuelle skadedyr og om nødvendigt fjerne dem manuelt. Endelig kan planter også behandles forebyggende med insektbekæmpende midler som neemolie eller kaolin.

 • Beskrivelse

  Eupatorium chinense, også kendt som kinesisk kattemund eller leverurt, er en flerårig plante med lange, tynde stængler og let lilla blomster, der ligner små duske. Bladene er langstrakte og tandede og har en mørkegrøn farve. Planten kan blive op til 1,5 meter høj og blomstrer fra sommer til efterår. Eupatorium chinense trives godt i fugtig, veldrænet jord og kan vokse både i solen og halvskygge. Den bruges ofte som prydplante i bede eller haver på grund af de attraktive blomster og blade.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.