Eupatorium maculatum

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium maculatum, også kendt som leverurt, er en flerårig plante, der blomstrer med store lyserøde til lilla blomsterhoveder om sommeren og efteråret. Planten kan blive op til halvanden meter høj og har markante plettede stængler. Bladene er langstrakte og ru at røre ved. Eupatorium maculatum trives godt i fugtig, humusrig jord og tiltrækker sommerfugle og bier. Denne plante bruges ofte i naturhaver på grund af dens attraktive blomster og det faktum, at den er vigtig fødekilde for bestøvere.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Eupatorium maculatum er ikke stedsegrøn og taber sit løv om vinteren. Det er en flerårig plante, der skyder frem om foråret og blomstrer om sommeren og efteråret. Det anbefales at beskære planten tilbage om efteråret og dække den til for beskyttelse om vinteren.

  Eupatorium maculatum er hårdfør ned til omkring -15 grader Celsius. Det er en robust haveplante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer. Denne plante kan derfor overleve om vinteren i tempererede klimaer.

  Planten Eupatorium maculatum er ret let at passe og trives godt i de fleste haver. Det eneste, du skal være opmærksom på, er at give tilstrækkeligt med vand og sørge for en solrig eller halvskygget placering. Derudover kræver planten lidt pleje.

  Eupatorium maculatum har brug for tilstrækkelig plads til at sprede sig fuldt ud. Sørg for, at planten ikke står for tæt på andre planter for at bevare tilstrækkelig luftcirkulation. Hold en afstand på ca. 60 til 90 cm mellem Eupatorium maculatum og andre planter.

  Planten vokser bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen vil planten vokse og blomstre mindre godt. Det anbefales derfor at plante planten på et solrigt sted i haven.

  Eupatorium maculatum har brug for regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Generelt er det nok at vande planten 1-2 gange om ugen, afhængigt af jordfugtigheden og vejret.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de nektarholdige blomster. Det er et godt valg til haver, der ønsker at fremme biodiversitet og tiltrække bestøvere.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, da den tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de nektarrige blomster. Derudover giver den også ly til små dyr i haven.

  Planten blomstrer fra juli til september, og blomstringsperioden varer cirka 6 uger.

  Denne plante trives godt i fuld sol og har brug for mindst 6 timers direkte sollys om dagen for at forblive sund. Det er vigtigt at sørge for, at planten får tilstrækkeligt med vand, især i varme og tørre perioder. Potentiel eksponering for skarp eftermiddagssol kan forårsage solskoldning på bladene.

  Nej, planten Eupatorium maculatum er ikke spiselige. Det er vigtigt altid at kontrollere, om en plante er sikker at spise, før man indtager den. Det kan være farligt at spise planter, der ikke er beregnet til forbrug.

  Eupatorium maculatum har store blade og tætte blomsterklaser, der kan dæmpe lyd. Det er dog ikke den mest effektive plante til lyddæmpning i forhold til andre arter. Det kan dog tilbyde lidt lydisolering i en haveomgivelse.

 • For at holde planten sund og smuk anbefales det at beskære Eupatorium maculatum regelmæssigt. Fjern døde eller syge grene for at fremme væksten. Beskær om foråret til ca. 5-10 cm over jorden for at forynge planten.

  Giv denne plante regelmæssigt vand for at holde jorden fugtig, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, da råd kan opstå. Det er vigtigt at give planterne vand om morgenen, så de har tilstrækkelig tid til at tørre, før natten falder på.

  Det er vigtigt at plante Eupatorium maculatum i godt drænet pottemuld. Vælg en pottemuld, der er rig på næringsstoffer, og sørg for, at jorden forbliver let fugtig. Undgå helst tung lerjord, men brug i stedet en luftig pottemuld.

  Denne plante trives bedst i fugtig, næringsrig jord med en neutral pH. Sørg for, at jorden er godt drænet, og undgå for tørre eller for våde forhold. Tilføj organisk materiale for at forbedre jordkvaliteten.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering med fugtig, veldrænet jord. Sørg for, at jorden ikke bliver for tør, og giv regelmæssigt vand i tørre perioder. Plant Eupatorium maculatum på et beskyttet sted i haven.

  Det anbefales at beskytte planten mod frost om vinteren, f.eks. ved at lægge et lag muld eller blade omkring plantens base. Frostfølsomme planter kan også dækkes med en speciel frostbeskyttelses hætte eller -duk. Det er vigtigt at give planten rigeligt med vand inden frostperioden starter for at undgå udtørring.

  Planten har brug for regelmæssig vanding og bør plantes i veldrænet jord. Beskær planten om foråret for at fremme væksten og bevare formen. Fjern regelmæssigt visne blomster for at fremme blomstringen.

  Denne plante trives i næringsrig og humusrig jord. Gød planten om foråret med organisk gødning. Undgå at bruge gødning med for meget kvælstof for at undgå lange stængler og svage planter.

  Mulching er en god måde at holde på fugtigheden og undertrykke ukrudt hos denne plante. Brug organisk materiale som træflis eller kompost. Sørg for, at muldlaget ikke er for tykt for at undgå plantens kvælning.

  Eupatorium maculatum trives bedst i fugtig jord med en neutral til sur pH-værdi. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og eventuelt korrigere den med organisk materiale eller særlige jordforbedringsmidler til surtelskende planter. Det anbefales at plante planten i jord med en pH mellem 5,5 og 6,5 for optimal vækst og blomstring.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante, anbefales det at regelmæssigt inspicere bladene og stænglerne for tegn på skadedyr. Brug biologiske bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrum, hvis der alligevel er skadedyr. Manuelt fjernelse af angrebne dele kan også hjælpe med at kontrollere skadedyr.

 • Beskrivelse

  Eupatorium maculatum, også kendt som leverurt, er en flerårig plante, der blomstrer med store lyserøde til lilla blomsterhoveder om sommeren og efteråret. Planten kan blive op til halvanden meter høj og har markante plettede stængler. Bladene er langstrakte og ru at røre ved. Eupatorium maculatum trives godt i fugtig, humusrig jord og tiltrækker sommerfugle og bier. Denne plante bruges ofte i naturhaver på grund af dens attraktive blomster og det faktum, at den er vigtig fødekilde for bestøvere.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.