Festuca ovina

Festuca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Festuca ovina, ook wel schapengras genoemd, is een zodevormende grassoort die inheems is in Europa en Azië. Het heeft smalle, groenblauwe bladeren die vaak in bosjes groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen, parken en openbare ruimtes vanwege zijn sierlijke uitstraling. Festuca ovina gedijt het beste op goed doorlatende grond en in zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen droogte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Festuca ovina is een groenblijvende plant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen in de winter. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vergt weinig aandacht en groeit goed op verschillende bodemsoorten. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor deze plant.

  "Festuca ovina", of schapengras, heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien. Het is een compacte plant die goed gedijt in groepen of als bodembedekker. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt in beschutte gebieden met weinig zonlicht. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft en de grond goed doorlatend is.

  Festuca ovina heeft weinig water nodig en kan goed droogte verdragen. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten.

  Ja, Festuca ovina is een plant die zowel vlinders als bijen aantrekt met zijn bloemen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin doordat het een voedselbron kan zijn voor verschillende insecten en kleine dieren. De plant biedt ook beschutting en nestelmogelijkheden voor bepaalde vogelsoorten. Het helpt bij het creëren van een gevarieerde leefomgeving voor verschillende soorten flora en fauna.

  Deze plant bloeit van mei tot augustus en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. De plant kan echter ook in de halfschaduw groeien.

  Ja, Festuca ovina is eetbaar voor dieren, zoals schapen. Het is echter niet geschikt voor consumptie door mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als siergras in tuinen.

  Ja, Festuca ovina heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn door de dichte groei van de bladeren. Het kan dus helpen om geluiden te absorberen en te verminderen in een tuinomgeving.

 • De plant kan in het voorjaar tot ongeveer vijf centimeter boven de grond worden afgeknipt om de groei te stimuleren. Verwijder ook eventueel dood of beschadigd blad voor een gezonde uitstraling. Probeer de plant niet te vaak te snoeien, maximaal één keer per jaar is voldoende.

  Deze plant heeft matig water nodig en is bestand tegen droge omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef pas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan regelmatig kleine beetjes.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig maar niet verzadigd is, en geef de plant regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Gebruik een pot die groot genoeg is voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  Festuca ovina gedijt goed in goed doorlatende en voedselarme grond. De bodem mag niet te nat zijn, anders kunnen de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te compact is voor optimale groei.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen droge omstandigheden.

  Het is niet noodzakelijk om winterbescherming te bieden aan deze plant, aangezien het goed bestand is tegen koude temperaturen. Eventueel kunt u wat mulch rond de plant aanbrengen voor extra bescherming. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Verwijder af en toe dode bladeren en geef in droge periodes water. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor een goede bemesting, met name in het voorjaar en de zomer. Gebruik een meststof met een lage stikstofgehalte om een te snelle groei te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om in het najaar een meststof met kalium toe te voegen om de plant winterklaar te maken.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken. Het helpt vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organische materialen zoals compost of boomschors voor het beste resultaat.

  De plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH, tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is voor water. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem kan helpen bij het creëren van optimale groeiomstandigheden.

  Voor ongediertebestrijding bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op insecten zoals bladluizen en trips. Natuurlijke vijanden kunnen ingezet worden om de populatie van schadelijke insecten onder controle te houden. Daarnaast kan regelmatig snoeien en het verwijderen van dode plantendelen helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Festuca ovina, ook wel schapengras genoemd, is een zodevormende grassoort die inheems is in Europa en Azië. Het heeft smalle, groenblauwe bladeren die vaak in bosjes groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen, parken en openbare ruimtes vanwege zijn sierlijke uitstraling. Festuca ovina gedijt het beste op goed doorlatende grond en in zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen droogte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.