Filipendula ulmaria

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Filipendula ulmaria, ook wel bekend als de moerasspirea, is een vaste plant die tot wel 1,5 meter hoog kan worden. Het heeft fijne, geveerde bladeren en bloeit in de zomer met grote, witte bloemschermen. De plant staat bekend om zijn zoete, honingachtige geur en trekt bijen en vlinders aan. Moerasspirea groeit het liefst op vochtige, voedselrijke grond en kan goed gedijen langs waterkanten. Het kruid wordt soms ook medicinaal gebruikt vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Houd er rekening mee dat bescherming bij extreme kou altijd aan te raden is. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, de plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en jaarlijks bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke en winterharde plant die weinig aandacht nodig heeft.

  Filipendula ulmaria heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich uit te kunnen spreiden. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten in de tuin.

  Ja, Filipendula ulmaria groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, vooral in droge periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens hete en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen kan de plant twee tot drie keer per week water nodig hebben, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, de plant Filipendula ulmaria is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om biodiversiteit aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat het nectar en pollen levert voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarnaast worden de zaden gegeten door vogels en kleine zoogdieren. De plant trekt ook nuttige insecten aan die helpen bij het bestuiven van andere planten in de tuin.

  Duizendblad bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Deze plant houdt van een plekje in de halfschaduw of schaduw. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Een plekje in de volle zon wordt afgeraden voor deze plant.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades of desserts. Echter, het wordt aangeraden om het niet in grote hoeveelheden te consumeren vanwege de mogelijke giftigheid bij overmatige inname. Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de identiteit van de plant voordat je deze consumeert.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de grote bladeren en de dichte groeiwijze, waardoor het omgevingsgeluid kan verminderen. Het kan dus helpen om geluid te dempen in de tuin of op het balkon.

 • Om te voorkomen dat de plant te groot wordt, kun je na de bloei de uitgebloeide bloemstengels tot aan de grond terugsnoeien. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde takken. Snoei in het voorjaar de plant licht om de vorm en groei te behouden.

  De plant houdt van een vochtige grond en heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt, maar vermijd wel dat de wortels in het water staan. Geef bij warm weer extra water.

  Veel Tuinplanten groeien het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik een potgrond die geschikt is voor Tuinplanten en voor de specifieke behoeften van de plant.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige tot natte bodems, bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een vruchtbare grond en vermijd droge plekken in de tuin. De Filipendula ulmaria kan goed groeien langs waterkanten of in moerassige gebieden.

  Zorg voor een goede mulchlaag van compost of bladeren rond de wortelzone in de winter. Bescherm de plant tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een jutezak of vliesdoek over de plant te leggen. Vermijd plassen water rond de wortels om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen behoefte aan extra bemesting, omdat ze in de natuur vaak zelfstandig kunnen groeien en bloeien. Het is echter mogelijk om in het voorjaar een algemene meststof toe te voegen als de plant er zwak uitziet of als de groei achterblijft. Gebruik hiervoor een organische meststof die langzaam voedingsstoffen afgeeft.

  Het is aan te raden om Filipendula ulmaria te mulchen met organisch materiaal zoals compost of bladeren om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-8 cm is voldoende. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond en gelukkig te houden.

  Filipendula ulmaria groeit het best in neutrale tot lichtzure bodems met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Het kan zijn dat de plant wordt aangetast door bladluizen, slakken of kevers. Deze plagen kunnen worden bestreden door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in te zetten of gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Ook regelmatig inspecteren en verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Filipendula ulmaria, ook wel bekend als de moerasspirea, is een vaste plant die tot wel 1,5 meter hoog kan worden. Het heeft fijne, geveerde bladeren en bloeit in de zomer met grote, witte bloemschermen. De plant staat bekend om zijn zoete, honingachtige geur en trekt bijen en vlinders aan. Moerasspirea groeit het liefst op vochtige, voedselrijke grond en kan goed gedijen langs waterkanten. Het kruid wordt soms ook medicinaal gebruikt vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.