Galium odoratum

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Galium odoratum, ook wel bekend als lievevrouwebedstro, is een vaste plant die behoort tot de sterbladigenfamilie. De plant heeft kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Lievevrouwebedstro groeit het beste in vochtige, humusrijke grond en gedijt goed in halfschaduw. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en heeft fijne, groene bladeren die in kransen om de stengels groeien. Galium odoratum wordt soms ook medicinaal gebruikt vanwege de kalmerende eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  Galium odoratum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om de bloei te behouden. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met stro of bladeren.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Hij gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en heeft weinig last van ziektes of plagen. Het snoeien van de plant kan jaarlijks worden uitgevoerd om de groei te bevorderen.

  Galium odoratum heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de groeisnelheid en grootte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ja, deze plant groeit het beste in de schaduw en kan zelfs goed gedijen op plekken met weinig zonlicht. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen en bosrijke gebieden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden voor een optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer één keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, Galium odoratum is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de zoete geur van de bloemen. Het trekt deze bestuivers aan en helpt bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Het kan daarom een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin die vlinders en bijen wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en fungeert als voedselbron voor verschillende dieren. Het zorgt voor meer variatie in de tuin en draagt bij aan een gezonder ecosysteem.

  "Het bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan tot ongeveer vier weken duren."

  Galium odoratum kan niet goed tegen de volle zon en geeft de voorkeur aan een plek met gedeeltelijke schaduw. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen en de groei van de plant belemmeren. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar hij wat beschutting heeft tegen direct zonlicht.

  Ja, de plant is eetbaar. De bladeren hebben een lichte citroensmaak en kunnen gebruikt worden in salades of om thee van te zetten. Het is belangrijk om de plant alleen te consumeren als deze niet behandeld is met chemicaliën.

  Ja, Galium odoratum staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en het absorberen van geluidsgolven. Het is ideaal voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de buurt.

 • Om de plant gezond en mooi te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide delen weg te knippen. Snoei de plant tot ongeveer 5 centimeter boven de grond in de herfst of het vroege voorjaar. Verwijder eventueel dode of zieke takken om de groei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te verminderen.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is met een goede balans van organisch materiaal. Vermijd zware kleigrond omdat deze de plant kan verstikken.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid is voldoende, maar de plant zal niet gedijen in zeer arme of extreem zure grond. Het is aan te raden om de grond regelmatig te voorzien van compost of organische meststoffen.

  Galium odoratum kan het beste worden geplant op een schaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen felle middagzon om verbranding te voorkomen. Het is mogelijk om de plant te laten groeien in borders, onder struiken of bomen.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en de plant niet te nat staat in de winter. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een doek of fleecedeken.

  De plant gedijt goed op een vochtige, goed doorlatende bodem in de halfschaduw. Regelmatig water geven tijdens droge periodes is aanbevolen. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen. Gebruik een organische meststof voor een geleidelijke voedingsafgifte. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond en sterk te groeien.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het kan jaarlijks worden aangebracht in het voorjaar. Kies voor organisch materiaal zoals bladeren, stro, of boomschors.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte zoals bladluizen en slakken te voorkomen, is het aan te raden om regelmatig de planten te controleren op mogelijke plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding van bladluizen. Het is ook mogelijk om plantaardige oliën en biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

 • Omschrijving

  Galium odoratum, ook wel bekend als lievevrouwebedstro, is een vaste plant die behoort tot de sterbladigenfamilie. De plant heeft kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Lievevrouwebedstro groeit het beste in vochtige, humusrijke grond en gedijt goed in halfschaduw. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en heeft fijne, groene bladeren die in kransen om de stengels groeien. Galium odoratum wordt soms ook medicinaal gebruikt vanwege de kalmerende eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.