Gentiana angulosa

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana angulosa is een meerjarige plant met helderblauwe bloemen die bloeien van de late lente tot de vroege zomer. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die in kransen rond de stengel groeien. Gentiana angulosa groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en kan tot 30 cm hoog worden. Deze plant is geliefd bij vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en wilde bloementuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Gentiana angulosa is niet groenblijvend.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. In de winterperiode is het aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en een plek met voldoende zonlicht. Snoeien is over het algemeen niet nodig.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 30 cm ruimte tussen elke plant te laten. Hierdoor hebben de planten voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd hierbij ook rekening met de hoogte en breedte die de plant kan bereiken.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig water geven. Daarnaast kunnen regelmatige bemesting en snoei helpen bij een gezonde groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Pas het bewateringsschema aan op basis van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege zijn heldere blauwe bloemen met nectar en stuifmeel. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en bijdraagt aan de gezondheid van de bodem door de wortels. Het kan helpen om een gevarieerde en gezonde tuin te creëren.

  De plant bloeit van juli tot en met september en de bloei kan duren tot ongeveer 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten waar het direct zonlicht kan krijgen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om planten uit de categorie Tuinplanten te consumeren, tenzij specifiek vermeld als eetbaar. Het is altijd veiliger om alleen planten te eten die bekend staan als veilig voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen doordat het geluid absorbeert en verstrooit. Dit maakt het een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden om gezond te blijven. Eventuele dode of beschadigde takken kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om rotting te voorkomen.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Regelmatig verpotten kan nodig zijn om de plant gezond en gelukkig te houden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Voeg indien nodig compost of organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond met voldoende vocht, maar vermijd stilstaand water. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  De plant heeft winterbescherming nodig, zoals het bedekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorstschade. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en vermijd dat de plant te vochtig wordt tijdens de winter. Bescherm de plant ook tegen felle winterwind door een afscherming te plaatsen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor goed doorlatende grond en geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik hiervoor een bemesting met een hoger kaliumgehalte voor een rijke bloei. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt zonder deze te overbemesten.

  Mulchen van deze plant is raadzaam om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam niet bedekt wordt.

  De plant heeft een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen in de groei en gezondheid van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op eventuele plagen. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te besproeien met een natuurlijke bestrijdingsmiddel, zoals neem olie. Het is ook handig om de plant geïsoleerd te houden van andere planten om verspreiding van eventuele plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Gentiana angulosa is een meerjarige plant met helderblauwe bloemen die bloeien van de late lente tot de vroege zomer. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die in kransen rond de stengel groeien. Gentiana angulosa groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en kan tot 30 cm hoog worden. Deze plant is geliefd bij vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en wilde bloementuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.